Liste over vegetabilske oljer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app messenger.pngUoversatt: Denne artikkelen er delvis på engelsk, og ikke fullstendig oversatt til norsk.

Liste over vegetabilske oljer er en sortert liste der ulike typer av vegetabilsk olje er gruppert i vanlig brukte klasser etter bruksområde.

Matoljer[rediger | rediger kilde]

Se også: Matolje

De vanligste matoljene[rediger | rediger kilde]

Solsikke er kilde til Solsikkeolje.

Disse oljene utgjør en betydelig del av verdens matolje produksjon. Alle er også brukt som biologisk drivstoff / miljødiesel.

Nøtteoljer[rediger | rediger kilde]

Hazelnuts fra Hasselnøtt, brukes til produksjon av Hasselnøttolje.

Olje fra nøtter brukes ofte i matlaging på grunn av smaken. De er relativt dyre på grunn av vanskelig utvinning fra nøttene.

Oljer fra melon og agurkfrø[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av cucurbitaceaefamilien omfatter agurk, melon, gresskar og squash. Frø fra disse plantene er kjent for sitt innhold av vegetabilsk olje, men lite er kjent om metodene for å ekstrahere oljen. Vanligvis dyrkes plantene for matformål med bruk i dietter som et biprodukt fra å bruke frøene til mat.[21]

Mattilsetninger[rediger | rediger kilde]

Mange oljer brukes som matingrediens på grunn av sitt næringsinnhold eller legende virkning.

Andre matoljer[rediger | rediger kilde]

Carob seed pods, used to make carob pod oil.
Coriander seeds are the source of an edible pressed oil, Coriander seed oil.

Oljer for biodrivstoff[rediger | rediger kilde]

Se også: Biodrivstoff

Flere av oljetypene nevnt ovenfor benyttes som biodrivstoff og (biodiesel i tillegg til andre bruksmåter. Enkelte av oljetypene brukes kun som biodiesel.[70][71]

Selv om diesel motorer ble oppfunnet, delvis, med grønnsaksolje i tankene,[72] er dieseldrivstoff nesten utelukkende petroleum-basert. Oljeprisøkning fra 2004 til 2007 har gjort biodiesel mer attraktiv. Grønnsaksoljer blir vurdert som biodrivstoff etter:

  1. Egnethet som brensel, basert på tenningspunkt, energiinnhold, viskositet, avgasser
  2. Kostnad, basert delvis på avling, innsats for dyrking og høsting, og kostnader til foredling.
En flaske biodiesel.

Oljer til mange slags bruk og også som biodrivstoff[rediger | rediger kilde]

Disse oljene har sitt vanligste bruksområde innen andre formål enn som biodrivstoff, og alle unntatt tungolje kan brukes som næringsmiddel og vurderes som biodrivstoff.

Inedible oils used only or primarily as biofuel[rediger | rediger kilde]

Disse oljene er ekstraktert fra planter som er dyrket kun for å produsere olje-basert biodrivstoff.[86] These, plus the major oils described above, have received much more attention as fuel oils than other plant oils.

Linoljer[rediger | rediger kilde]

Drying oils are vegetabilsk olje that dry to a hard finish at normal room temperature. Such oils are used as the basis of oljemaling, and in other paint and wood finishing applications. In addition to the oils listed here, valnøtt, solsikke and safflower oil are also considered to be drying oils.[96]

Andre oljer[rediger | rediger kilde]

A number of pressed vegetable oils are either not edible, or not used as an edible oil.

Castor beans are the source of castor oil

Se også[rediger | rediger kilde]

Generelle referanser[rediger | rediger kilde]

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coconut-Info.com. Besøkt 24. juli 2006.
  2. ^ Bulk Oil: Corn oil. Besøkt 24. juli 2006.
  3. ^ Bulk oil: Cottonseed oil. Besøkt 24. juli 2006.
  4. ^ Canola Oil. Besøkt 24. juli 2006.
  5. ^ Olive oil history. Besøkt 24. juli 2006.
  6. ^ Bulk oil: Palm oil. Besøkt 24. juli 2006.
  7. ^ Cook's encyclopedia: Peanut oil. Besøkt 24. juli 2006.
  8. ^ Bulk oil: safflower. Besøkt 24. juli 2006.
  9. ^ Bulk oil: sesame oil. Besøkt 24. juli 2006.
  10. ^ Southeast Farm Press: World soybean consumption quickens. Besøkt 31. juli 2006.
  11. ^ Bulk oil: Sunflower oil. Besøkt 24. juli 2006.
  12. ^ Bulk oil: Almond oil. Besøkt 24. juli 2006.
  13. ^ Science Service, Inc. (March 23, 1991). «Cashew oil may conquer cavities». Science News.
  14. ^ Cook's encyclopedia: Hazelnut oil. Besøkt 24. juli 2006.
  15. ^ Bulk Carrier and Vegetable Oils: Hazelnut oil. Besøkt 24. juli 2006.
  16. ^ Mac Nut Oil. Besøkt 24. juli 2006.
  17. ^ J. Benton Storey. Pecans as a health food. Besøkt 24. juli 2006.
  18. ^ Virgin pistachio oil. 1,001 Huiles Web site. Besøkt 24. juli 2006.
  19. ^ What's cooking America? - Walnut oil. Besøkt 24. juli 2006.
  20. ^ About.com: Is Walnut Oil a Good, Non-Toxic Medium for Oils?. Besøkt 24. juli 2006.
  21. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Cucurbitaceae». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E07.htm#Cucurbitaceae. Besøkt 2007-01-01. 
  22. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Bottle gourd». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E07.htm#Bottle%20gourd. Besøkt 2007-01-01. 
  23. ^ a b Squashes, Gourds and Pumpkins. ECHO. Besøkt 12. november 2006.
  24. ^ Pumpkin seed oil - information. Besøkt 25. juli 2006.
  25. ^ Watermelon Seed Oil. From Nature With Love. Besøkt 26. desember 2006.
  26. ^ Bulk oil: Acai oil. Besøkt 24. juli 2006.
  27. ^ PDR Health: Blackcurrant Seed Oil. Besøkt 24. juli 2006.
  28. ^ Truestar Health: Borage Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  29. ^ Truestar Health: Evening primrose oil. Besøkt 25. juli 2006.
  30. ^ Nu World: Revehaleolje. Besøkt 25. juli 2006.
  31. ^ Botanical.com: Apricit. Besøkt 25. juli 2006.
  32. ^ Arganolje. Besøkt 10. februar 2006.
  33. ^ vegetabilske oljer som brukes til biodiesel. BDPedia.com, the Biodiesel WWW Encyclopedia. Besøkt 18. november 2006.
  34. ^ oil.html Matreferanse: Avokado. Besøkt 25. juli 2006.
  35. ^ Purdue New Crops: Avokadolje. Besøkt 25. juli 2006.
  36. ^ Se tabell over røykpunktt
  37. ^ By the planet: Hva er Babassuoljo?. Besøkt 25. juli 2006.
  38. ^ a b Skjønnhetshemmeligheter fra de gamle egypterne. Tour Egypt onlinemagasin. Besøkt 24. juli 2006.
  39. ^ Mal:Sitat bok
  40. ^ Carob@Everything2.com. Besøkt 25. juli 2006.
  41. ^ Attalea cohune. Floridata. Besøkt 1. januar 2007.
  42. ^ Coriander Seed Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  43. ^ National Research Council (2006). «Dika». Lost Crops of Africa: Volume II: Vegetables. National Academic Press. ISBN 0-309-10333-9. http://books.nap.edu/catalog.php?record_id=11763. 
  44. ^ Udeala OK, Onyechi JO, Agu SI (January 1980). «Preliminary evaluation of dika fat, a new tablet lubricant». J Pharm Pharmacol 32 (1): 6-9. Besøkt 2007-09-01.
  45. ^ a b False Flax Oil. Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie. Besøkt 24. juli 2006.
  46. ^ Flaxseed oil. University of Maryland Medical Center (April 1, 2002). Besøkt 25. juli 2006.
  47. ^ All Spirit Fitness: Grape Seed Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  48. ^ Hemp oil: A true superfood?. Besøkt 25. juli 2006.
  49. ^ Kapok seed oil. German Transport Information Service. Besøkt 24. juli 2006.
  50. ^ Glynis Jones, Soultana M. Valamoti (2005). «Lallemantia, an imported or introduced oil plant in Bronze Age northern Greece». Vegetation history and archaeobotany 14 (4): 571-577. Besøkt 2006-11-08.
  51. ^ Marula Oil. PhytoTrade Africa. Besøkt 12. august 2007. PhytoTrade Africa is a vendor of marula oil and other natural products from Africa.
  52. ^ Dan Burden. Meadowfoam. AgMRC Web site. Besøkt 24. juli 2006.
  53. ^ German Transport Information System: Mustard oil. Besøkt 25. juli 2006.
  54. ^ R. Holser, G. Bost (May , 2004). «Hibiscus seed oil compositions». AOCS 95.
  55. ^ Franklin W. Martin (1982). «Okra, Potential Multiple-Purpose Crop for the Temperate Zones and Tropics». Economic Botany 36: 340-345.
  56. ^ David M. Brenner (1993). Perilla: Botany, Uses and Genetic Resources. Besøkt 25. juli 2006.
  57. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Caryocar spp.». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E05.htm#Caryocar%20spp. Besøkt 2006-11-10. 
  58. ^ Recipe Tips: Pine Seed Oil - Glossary of Kitchen and Food Terms. Besøkt 21. juli 2006.
  59. ^ Raw oils: Poppy Seed oil. Besøkt 25. juli 2006.
  60. ^ Statfold oils: Poppyseed oil. Besøkt 25. juli 2006.
  61. ^ About.com: Oil Painting: Drying Oils or Mediums. Besøkt 25. juli 2006.
  62. ^ Virgin prune kernel oil. Iterg, the French Institute for Fats and Oils. Besøkt 24. juli 2006.
  63. ^ Michael J. Koziol (1993). «Quinoa: A Potential New Oil Crop». New crops 2.
  64. ^ The Probert Encyclopedia: Ramtil Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  65. ^ California Rice Oil: Rice Bran Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  66. ^ Ripu M. Kunwar and Nirmal Adhikari (July, 2005). «Ethnomedicine of Dolpa district, Nepal: the plants, their vernacular names and uses». Lyonia. Besøkt 2007-10-10.
  67. ^ John M. Ruter (1993). «Nursery Production of Tea Oil Camellia Under Different Light Levels». Trends in new crops and new uses. http://www.hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/v5-222.html. 
  68. ^ Danish Food Composition Database: Thistle oil. Besøkt 25. juli 2006.
  69. ^ Kitchen Dictionary: Wheat Germ.
  70. ^ Ethanol og, ike fullt så vanlig, metanol er de andre hovedgruppene av biodrivstoff.
  71. ^ a b c Castoroil.in: Bio fuels. Besøkt 25. juli 2006.
  72. ^ a b Biodiesel America: Dr. Diesel's Invention. Besøkt 31. juli 2006.
  73. ^ CastorOil.in: Castor Oil as Biodiesel & Biofuel. Besøkt 25. juli 2007.
  74. ^ Coconut Oil as a Biofuel in Pacific Islands - Challenges & Opportunities (PDF). South Pacific Applied Geoscience Web site.
  75. ^ Ronald C. Griffin and Madhu Jamallamudi. The Economic Circumstances of Cottonseed Oil as Biodiesel (PDF).
  76. ^ Hemp car: Pollution: Petrol vs Hemp. Besøkt 26. juli 2006.
  77. ^ Office of University Research and Education (November 2001). Biodiesel from Yellow Mustard Oil. U.S. Department of Transportation.
  78. ^ Wes Jackson (Fall 1999). «Clearcutting the Last Wilderness». The Land Report (65).
  79. ^ Australian Agronomy Society: Bio-diesel, farming for the future. Besøkt 26. februar 2006.
  80. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Noog abyssinia». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E0a.htm. Besøkt 2006-11-17. 
  81. ^ Orchidea Rachmaniah, Yi-Hsu Ju, Shaik Ramjan Vali, Ismojowati Tjondronegoro, and Musfil A.S. (2004). «A Study on Acid-Catalyzed Transesterification of Crude Rice Bran Oil for Biodiesel Production» (PDF). World Energy Congress (19).
  82. ^ Jesus Fernandez. Safflower oil in your tank. Queen City News.
  83. ^ European Energy Crops InterNetwork: Sunflower crop feasibility for biodiesel production in Spain. Besøkt 26. juli 2006.
  84. ^ Journey to Forever: Bio-diesel Yield. Besøkt 26. juli 2006.
  85. ^ The Chemistry of Biodiesel. Besøkt 26. juli 2006.
  86. ^ Det er noen planter som kan brukes til kommersiell produksjon av vegetabils olje, som også kan brukes til produksjon av biodrivstoff. Eucalyptus, for eksempel, har blitt utprøvd som biomasse for produksjon av etanol. Disse plantene er ikke nevnt her.
  87. ^ Greenfuel Technologies. Besøkt 31. juli 2006. Company developing Algae oil.
  88. ^ USA Today: Algae — like a breath mint for smokestacks.
  89. ^ Mal:Duke Handbook
  90. ^ Good News India: Honge Oil proves to be a good biodiesel. Besøkt 31. juli 2006.
  91. ^ The Jatropha System. Besøkt 31. juli 2006.
  92. ^ Properties and use of jatropha curcas oil and diesel fuel blends in compression ignition engine. Besøkt 25. oktober 2007.
  93. ^ Mal:Duke Handbook
  94. ^ Mal:Duke Handbook
  95. ^ Mal:Duke Handbook
  96. ^ a b The Encyclopedia of Painting Materials: Drying oils. Besøkt 2. august 2006.
  97. ^ Mast & Sail in Europe. Besøkt 25. juli 2006. (Mentions the use of dammar oil in marine paints)
  98. ^ Database of Oil Yielding Plants (PDF). (Mentions uses of dammar oil)
  99. ^ Flaxseed oil. Besøkt 25. juli 2006.
  100. ^ Vegetable and Animal Oils and Fats. Definition and Classification of Commodities. FAO (1992). Besøkt 10. november 2006.
  101. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Chinese vegetable tallow». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E06.htm#Chinese%20vegetable%20tallow. Besøkt 2006-11-10. 
  102. ^ Finishing Solid Pine. Besøkt 25. juli 2006.
  103. ^ T.M. Teynor et all (1992). «Vernonia». Alternative Field Crops Manual. http://www.hort.purdue.edu/newcrop/afcm/vernonia.html. Besøkt 2006-09-06. 
  104. ^ Amur cork tree. Herbal Remedies Web site. Besøkt 25. juli 2006. Herbal Remedies sells herbal supplements and products.
  105. ^ ModelCo Colourbox Blush review. Besøkt 11. september 2006.
  106. ^ R. Kleiman (1990). «Chemistry of new industrial oilseed crops». Advances in new crops: 196-203. Besøkt 2006-11-19.
  107. ^ Fa-Huan Ge, Hua-Ping Lei (April 2006). «Study on the supercritical carbon dioxide extraction of Brucea Javanica oil». Zhong Yao Cai 29: 383-7.
  108. ^ Burdock oil for hair loss. Besøkt 25. juli 2006.
  109. ^ Oils of Aloha. Besøkt 25. juli 2006.
  110. ^ Carrot seeds are also used to obtain an essential oil with quite different properties than carrot seed pressed oil.
  111. ^ Cold Pressed Carrot Seed Oil (Egypt). Besøkt 25. juli 2006.
  112. ^ Castor Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  113. ^ B.L. Axtell from research by R.M. Fairman (1992). «Chaulmoogra». Minor oil crops. FAO. http://www.fao.org/docrep/X5043E/x5043E0d.htm. Besøkt 2006-11-17. 
  114. ^ Harvey Wickes Felter, and John Uri Lloyd (1898). «Gynocardia—Chaulmoogra». King's American Dispensatory. http://www.henriettesherbal.com/eclectic/kings/gynocardia.html. Besøkt 2006-11-17. 
  115. ^ E.S. Oplinger et al (1991). «Crambe». Alternative Field Crops Manual. http://www.hort.purdue.edu/newcrop/afcm/crambe.html. Besøkt 2006-09-06. 
  116. ^ Robert Kleiman (1990). «Chemistry of New Industrial Oilseed Crops». Advances in new crops: 196-203. Besøkt 2006-10-09.
  117. ^ International Jojoba Export Council: Glossary. Besøkt 25. juli 2006.
  118. ^ FrontierCoop: Lemon Essential Oil. Besøkt 31. juli 2006.
  119. ^ Julia F. Morton. «Mango». Fruits of Warm Climates. http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/mango_ars.html. 
  120. ^ What is neem oil?. Wise Geek. Besøkt 5. september 2007.
  121. ^ (December 5 2005) «Ojon Oil». Footsteps 65. Besøkt 2007-09-05.
  122. ^ Florida Chemical: Orange Oil Applications. Besøkt 31. juli 2006. Florida Chemical sells citrus oils.
  123. ^ Cook's Encyclopedia: Palm oil/palm kernel oil. Besøkt 25. juli 2006.
  124. ^ Aromatic: Rosehip Seed Oil. Besøkt 25. juli 2006.
  125. ^ Subhuti Dharmananda. Sea buckthorn. Besøkt 25. juli 2006.
  126. ^ About.com: Shea butter. Besøkt 26. juli 2006.
  127. ^ Limonnik: Viburnum oil. Besøkt 25. juli 2006. Limonnik sells health related products from natural sources.
  128. ^ Tall Oil (Liquid Rosin). Besøkt 25. juli 2006.
  129. ^ Snowdrift Farm: Fixed Oil Glossary. Besøkt 25. juli 2006.
  130. ^ Tropilab: Dipteryx Odorata - Tonka Bean. Besøkt 25. juli 2006.