Kakao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om næringsmiddelet kakao. For drikk laget av dette, se kakao (drikk).
Kakaofrukt med frø (Köhlers Medizinal Pflanzen, 1887)
Frukt på kakaotreet

Kakao er et næringsmiddel fremstilt av kakaotreet (Theobroma cacao). Dette blir dyrket i de tropiske delene av Sør-Amerika, Asia og Afrika. Carl von Linné gav treet navnet Teobroma: gudenes føde.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kakao blir benyttet i drikker, som for eksempel varm sjokolade og sjokolademelk, og til å lage sjokolade. Det blir også brukt i kaker.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Treet krever tropisk klima for å trives, altså cirka 20 grader nord og sør for ekvatoren. Største produsent i verden er Elfenbenskysten som står for over 1 million tonn av en totalproduksjon på vel 3 millioner tonn, altså en tredel. Andre betydelige produsenter er Indonesia, Ghana, Nigeria, Brasil, Kamerun og Ecuador. Det finnes tre hovedsorter av kakao: Forastero, Criollo, og Trinitario. Forastero står for 95% prosent av produksjonen, Criollo gir en bedre kvalitet, men lavere avkastning og er mer mottakelig for sykdommer og Trinitario er en hybrid av de to andre.

Innholdsstoffer i kakao[rediger | rediger kilde]

Over halvparten av kakao er fett (kakaofett) og cirka 12 % protein. Totalt er det antatt at kakao inneholder cirka 300 forskjellige stoffer, deriblant mye antioksidanter, og alkaloidene teobromin og koffein.

Kakao og dyr[rediger | rediger kilde]

Kakao og sjokolade kan være livstruende for hunder (trolig også for katter og hester), på grunn av innholdet av stoffene teobromin og koffein. Inntak av kakao kan blant annet forårsake takykardi, hallusinasjoner, alvorlig diaré, epileptiske anfall, hjerteinfarkt, innvendige blødninger eller død. Tegn på forgiftning opptrer vanligvis 6-12 timer etter inntak av stoffet. Dødelig dose av teobromin og koffein er om lag 100-200 mg/kg, men individuelle variasjoner gjør at død kan inntreffe ved langt lavere doser.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Toxicology : Food Hazards : Chocolate, Merck Veterinary Manual (besøkt 2009-08-06)