Worthing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Worthing
Worthing

Kart over Worthing
Vist i West Sussex

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Sørøst-England
Adm. grevskap: West Sussex
Seremonielt grevskap: West Sussex
Status Distrikt og by (town)
Adm. senter Worthing
Areal 32,48 km²
Befolkning 97 866 (2003)
Bef.tetthet 3013 innb./km²
ONS-kode 45UH

Worthing er den største byen i West Sussex, England, og administreres som et eget distrikt. Den ligger mellom kysten og South Downs.

Byen regnes som et populært sted for pensjonister som ønsker et gunstig klima, og det har ofte blitt nevnt om den at den har Europas tredje travleste krematorium. Men den har også siden 1960-årene vært et sentrum for undergrunnskultur, med særlig Worthing Workshop som samlet musikere, skuespillere og lyrikere som Brian James, Leo Sayer, Billy Idol, Martin Quittenton og andre. Byens litterære historie har særlig to høydepunkter: Percy Bysshe Shelleys to første verker ble utgitt der i 1810 og 1811, og Oscar Wilde skrev The Importance of Being Earnest der i 1884, og brukte byens navn som etternavn på en av figurene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området har vært bebodd siden steinalderen, og ser ut til å ha vært et av de viktigste steder for flintutvinning. Det er også funnet en rekke spor etter aktivitet i bronsealderen og jernalderen, samt romerske mynter, fliser og keramikk.

Første gangen byen nevnes i en skriftlig kilde er i 1086, da den ifølge Domesday Book hadde et befolkningstall på bare 22. Angelsakserne slo seg ned i Goring by Sea i nærheten, mens Wortinge, som den het i det 12. og 13. århundre, stort sett var bebodd av bønder og makrellfiskere.

Mot slutten av det 18. århundre begynte byen å trekke til seg besøkende, som ønsket å nyte det milde klimaet og den rolige sjøen. Den edvardianske hangen til sjøluft som en kur for alle helseproblemer førte til stor vekst. I 1803 hadde befolkningen stedet til omkring 2500, og landsbyen fikk bystatus. I 1890 fikk den kongelig charter som valgkrets (borough), og den beholdt statusen som eget distrikt etter omorganiseringen av lokalstyret i 1974.