Edvardiansk tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edvard VII av Storbritannia.

Edvardiansk tid, eller på engelsk Edwardian era, er en periode i Storbritannias historie som dekker Edvard VIIs regjeringstid fra 1901 til 1910.

Dronning Victorias død i januar 1901 markerte begynnelsen på et nytt århundre og slutten på viktoriansk tid. Mens Victoria hadde unngått samfunnet, var Edvard en leder av sosietetseliten som, preget av sine reiser, satte en stil påvirket av kunst og mote fra kontinentets Europa. Perioden bærer også preg av store forandringer innen politikken, fordi deler av samfunnet som tidligere hadde blitt ekskludert fra makta, slik som arbeidere og kvinner, nå fikk en viktigere rolle.[1]

Perioden blir ofte utvidet etter Edwards død i 1910 til også å omfatte årene frem til RMS «Titanic» sank i 1912 og begynnelsen på første verdenskrig i 1914, og noen ganger også til første verdenskrigs slutt i 1918.

Klasser og samfunnet[rediger | rediger kilde]

I den edvardianske tiden var det britiske klassesystemet veldig strengt. Økonomiske og sosiale forandringer lagde dog et miljø hvor dette kom i forandring. Det var økt interesse for sosialisme, fokus på de fattiges og kvinners tilstand, inkludert kvinnelig stemmerett, og større økonomiske muligheter på grunn av industrialiseringen. Disse forandringene gikk raskere etter første verdenskrig.

Overklassen omfavnet sportsaktiviteter, som førte til hurtig utvikling innen mote, med mer fleksible klesplagg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roy Hattersley (2004). The Edwardians. London: Little, Brown. ISBN 0316725374. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]