Hastings

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler byen og distriktet Hastings i England. Se også Hastings (andre betydninger).
Hastings
Hastings

Kart over Hastings
Vist i East Sussex

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Sørøst-England
Adm. grevskap: East Sussex
Seremonielt grevskap: East Sussex
Status By (town) og distrikt
Adm. senter Hastings
Areal 29,72 km²
Befolkning 85 786 (2002)
Bef.tetthet 2 886,5 innb./km²
ONS-kode 21UD

Koordinater: 50°52′N 0°34′Ø Hastings er en by og et distrikt i East Sussex i England. Byen var en av Cinque Ports, men etter middelalderen mistet den sin betydning som havn, og hovednæringsveien ble fiske. Hastings har fortsatt den største strandbaserte fiskeflåten i England.

Byen er forbundet med London gjennom veien A21 og to jernbanelinjer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hastings Castle med piren og sentrum i bakgrunnen

Det finnes spor etter jordvoller fra jernalderen og romersk tid, men det var ingen permanent romersk bosetning på stedet. Det eldste skriftlige spor etter byen finnes i dokumenter fra det 8. århundre, da Hæstingas slo mynt under Athelstan av England. Navnet viser antagelig til en angelsaksisk leder ved navn Hæsta.

Fra tidlig i middelalderen var Hastings en av Cinque Ports, og hevdet selv å være den fremste av dem.

Da Vilhelm Erobreren hadde steget i land i England i 1066 satte han opp sitt hovedkvarter ved Hastings. Slaget ved Hastings ble utkjempet ved Battle, noen få kilometer fra Hastings. Vilhelm slo der Harald Godwinson, Englands siste angelsaksiske konge. Han bygde deretter et slott ved Hastings, noe som er avbildet på Bayeuxteppet. Det eksisterende Hastings Castle er antagelig bygget på vollene fra Vilhelms slott.

I det 13. århundre ble mye av byen vasket bort av sjøen. Så, i 1339 og 1377 ble den raidet og brent av franskmennene. Deretter ser det ut til at en langvarig nedgangsperiode startet. Som havn hadde Hastings den svakhet at det ikke er noen naturlig havv, og den var da helt avhengig av et omfattende havneanlegg. Fiskeflåten hadde mindre problemer enn transportskip, ettersom den var strandbasert. Først i 1897 begynte man konstruksjonen av et anlegg i betong. Det var ikke nok penger til å fullføre hele anlegget, og deler av det har aldri blitt fullført.

Med jernbanens ankomst begynte en ny tid for Hastings, ettersom det begynte å komme mange tilreisende til de gode strendene i området. Siden det 19. århundre har turisme og fiske vært viktigste næringsveier.