Crawley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crawley

Kart over Crawley
Vist i West Sussex

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionSørøst-England
Adm. grevskapWest Sussex
Seremonielt grevskapWest Sussex
StatusDistrikt og by (town)
Adm. senterCrawley
Retningsnummer01293
Areal44,97 km²
Befolkning106 943 (2011)
Bef.tetthet2 378,1 innb./km²
ONS-kode45UE
Kart
Crawley
51°06′57″N 0°11′37″V

Crawley er en by og et administrativt distrikt i West Sussex, England. Den ligger ved grensen til Surrey. Byen er ikke inndelt i mindre enheter som kretser eller verdslige sogn. Den er f0 km sør or Charing Cross i London, 29 km nord for Brighton and Hove, og 51 km nordøst for Chichester, grevskapets hovedstad. Byen har et areal på 44,96 km² og ved folketellingen i 2011 var det en befolkning på 106 943 innbyggere.[1]

Utvikling og vekst[rediger | rediger kilde]

Området har vært bosatt siden steinalderen,[2] og var et sentrum for jerntilvirking i romersk tid. Crawley utviklet seg langsomt som en markedsby fra 1200-tallet, og tjente de omliggende landsbyene i området Weald; dens lokalisering ved hovedveien fra London til Brighton førte med seg handel og fremmet utviklingen av vertshus for reisende med hestekjøretøyer. Byen ble knyttet til det britiske jernbanenettet1840-tallet.

Gatwick lufthavn, nå en av Storbritannias travleste internasjonale flyplasser, åpnet ved utkanten av byen på 1940-tallet og har siden oppmuntret kommersiell og industriell vekst. Etter den andre verdenskrig har de britiske myndigheter planlagt å flytte et stort antall mennesker og arbeidsplasser ut av London og til nye byer i sørøstlige England. Ved loven om nye byer av 1946[3] utpekte Crawley til en av disse byene.[4] En hovedplan ble utviklet for etableringen av nye områder for boliger, industri og kommersiell virksomhet. Den raske utviklingen førte til at byens størrelse og dens folketall økte betydelig i løpet av noen få tiår.

Byen består av tretten boligområder som strekker seg fra sentrum av den gamle markedsbyen, og adskilles ved hovedveier og jernbanespor. Nabosamfunnene, de tidligere landsbyene Ifield, Pound Hill og Three Bridges, ble absorbert inn i den nye byen under de ulike stadiene av dens utvikling. Per 2009 er ekspansjon planlagt i vest og nordvest av byen, da i samarbeid med Horsham District Council.[5] Økonomisk har byen utviklet seg til hovedsenteret for industri og arbeid mellom London og Englands sørkyst. Et stort industriområde støtter ulike industrier og tjenester, mange av dem er knyttet til flyplassen, og disse er fortsatt i vekst.[4]

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Crawley er inndelt i 13 bydeler, som ikke har noen administrativ rolle. Distriktet omfatter også området Gatwick, hvor London Gatwick lufthavn ligger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Crawley (West Sussex)», City Population
  2. ^ Gwynne, Peter (1990): A History of Crawley, s. 9.
  3. ^ New Towns Act 1946 (9 & 10 Geo. VI c. 68)
  4. ^ a b «Select Committee on Transport, Local Government and the Regions: Appendices to the Minutes of Evidence. Supplementary memorandum by Crawley Borough Council (NT 15(a))». United Kingdom Parliament Publications and Records website. The Information Policy Division, Office of Public Sector Information. 2002.
  5. ^ «West and North West of Crawley». Horsham District Council & Crawley Borough Council. 2006–2009. Arkivert fra originalen den 6. desember 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Crawley hos Wikivoyage