Keith Emerson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Keith Emerson
KeithEmersonPerforming.jpg
Keith Emerson opptrer
Født Keith Noel Emerson
2. november 1944 (71 år)
England Todmorden, West Yorkshire
Nasjonalitet Storbritannia
Sjanger Progressiv rock
Instrument Synthesizer, keyboard, piano
Aktive år 1968 - idag
Nettsted http://www.keithemerson.com
Band
Emerson, Lake and Palmer
Tidligere band
The Nice

Keith Noel Emerson (født 2. november 1944 i Todmorden i England), er en britisk keyboardspiller og komponist.

Som tidligere medlem av bandet The Nice grunnla han Emerson, Lake & Palmer (ELP), en av de første «supergruppene» av progressiv rock i 1970. Ved gruppens brudd ble han gjenforent med The Nice på midten av 90-årene for deretter å bli med dem på turné.

Som ung lyttet Keith mye til jazz og fikk etterhvert god kjennskap til klassisk musikk, som inspirerte ham til å utvikle sin egen stil, hvor han kombinerte sjangrene klassisk musikk, jazz og rock and roll. Som en tidlig bruker av Hammond-orgel fikk han kontakt med Robert Moog, og samarbeidet med ham i videreutviklingen av «Moog», en analog synthesizer, i 1969. Selv om andre artister som The Beatles og The Rolling Stones hadde brukt «Moog», var Emerson den første artisten som brukte den på turné.

Emerson hadde skoleringen innen klassisk musikk og er kjent for sine rockearrangementer av en rekke klassiske komponister, fra Johann Sebastian Bach via Modest Musorgskij til 20. århundres komponister som Béla Bartók, Aaron Copland, Leoš Janáček og Alberto Ginastera. Særlig tidlig i karrieren, fram til 1972, krediterte ikke alltid Emerson når han tok partier fra klassiske eller jazz.komponisters arbeider . Nummeret «Rondo» med The Nice er en 12/8-takt tolkning av «Blue Rondo à la Turk» av Dave Brubeck, opprinnelig i 9/8 takt.

Terje Mikkelsen (t. høyre) med Keith Emerson (i midten) og Marc BonillaParkteatret i Oslo 3. september 2012

Keith Emerson er kjent for sin tekniske virtuositet og for sine ablegøyer på scenen, inkludert bruk av kniver for å holde nede tangenter under soloer og å spille på orgel opp ned mens han lå under og over det, slik at han måtte spille speilvendt. Ved siden av keyboardspillere som Richard Wright fra Pink Floyd og Rick Wakeman fra Yes er Emerson sett på som en banebryter mht. bruk av keyboard både på scenen og som instrument i oppsettingen. Slik plasserer han seg helt sentralt innen progrock. Emersons bruk av synthesizer og hans akkorder har satt musikalske spor i sin ettertid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Keith Emerson – bilder, video eller lyd