Konurbasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tettstedet Stavanger/Sandnes ligger i kommunene Stavanger, Randaberg, Sola og Sandnes til grensen mot Klepp kommune.

Konurbasjon (fra latin kon-, «sammen», og urbs, «by») [1] henviser til gruppe av byer som vokser sammen,[1] også kalt «flerkjernebyregion». Det er et urbant område bestående av flere byer og tettsteder som, gjennom befolkningsvekst og ekspansjon, har vokst sammen til én byregion med flere sentra.[2] Konurbasjoner kan være monosentrale med en klart dominerende by, men byen har likevel typisk under halve befolkningen i byregionen og er heller ikke mer enn dobbelt så stor som den nest største byen. Andre konurbasjoner er polysentrale med flere tilnærmet jevnstore byer. I Norge er hele tre av de åtte største byområdene sammenvokste dobbeltbyer: Stavanger-Sandnes, Fredrikstad-Sarpsborg og Skien-Porsgrunn. Motsatsen til konurbasjoner er agglomerasjoner, som er veldig sentrert rundt én stor by. Typiske eksempler er Stor-Oslo og London.

Største konurbasjoner[rediger | rediger kilde]

I likhet med Grenland har Fredrikstad/Sarpsborg en svært flerkjernet struktur. Mest sentrumspreg er det i nærheten av togstasjonene Fredrikstad og Sarpsborg, som ligger 15 km fra hverandre. Det er også sentrumspreg i Gamlebyen (3 km med bil fra Fredrikstad), mens handelens tyngdepunkt er Dikeveien (6 km fra Fredrikstad). Utenfor Sarpsborg vokser tre nye knutepunkter: motorveikryssene Alvim (2 km fra Sarpsborg), Grålum (4 km unna) og Kalnes (7 km).
 • Verdens største konurbasjon er kinesiske Perleflodens delta.[trenger referanse] Over 60 millioner innbyggere bor i det sammenvevde området. Fra Guangzhou innerst i bukta er det ikke mer enn 10-12 mil til Macao og Hongkong ytterst på hver sin side. Begge byene nås på under en time med regiontog fra Guangzhou. I tillegg vil en ny tverrforbindelse på bruer over bukta i 2016 kutte reisetida mellom Macao og Hongkong til 40 minutter. I en 8 mils radius av elveutløpet ligger hele ni millionbyer: Guangzhou, Foshan, Jiangmen, Zhongshan, Macao/Zhuhai, Hongkong, Shenzhen, Dongguan og Huizhou.
 • Europas største konurbasjon er den tyske bygruppen Rhein-Ruhr. Med over 10 millioner innbyggere er de sammenhengende industribyene i Nordrhein-Westfalen den eneste av verdens konurbasjoner som i sum har en befolkning stor nok til å regnes som en megaby, selv om regionen mangler en soleklar hovedkjerne. I en 5 mils radius fra Düsseldorf ligger 8 av de 18 største byene i Tyskland: Köln, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum, Wuppertal og Bonn. I alt ligger 18 av de 50 største byene i Tyskland i området. En illustrasjon på jevnheten mellom byene er at Bonn har vært landets hovedstad, Düsseldorf har den største flyplassen, Köln den største befolkningen innenfor sine bygrenser, mens Dortmund og ennå mindre Gelsenkirchen og Leverkusen har hatt tre av Tysklands fire beste fotballklubber de siste 20 årene.
 • Norges største konurbasjoner er Stavangerregionen med byene Stavanger og Sandnes, Grenland med byene Porsgrunn og Skien og Nedre Glomma med byene Fredrikstad og Sarpsborg.

Andre konurbasjoner[rediger | rediger kilde]

De fire store byene i Randstad ligger alle mellom 30 og 50 minutters togtur fra hverandre, og danner et arbeidsmarked som er blant de største i Europa.
 • BeijingTianjin – De to nabokommunene med henholdsvis 21 og 14 millioner innbyggere omtales ofte som en dobbeltby, særlig siden intercitytoget gjør unna de 12 milene mellom byene på en halvtime.
 • Gauteng – 10 millioner innbyggere i en 5 mils radius som omfatter Johannesburg, Pretoria og en rekke mindre byer og forsteder i Sør-Afrika.
 • Northern Powerhouse – 10 millioner innbyggere i en 6 mils radius av Manchester. Med Leeds-Bradford, Liverpool og Sheffield omfatter sirkelen 4 av de 7 største byområdene i Storbritannia, og i tillegg Stoke, Blackburn/Burnley, Preston og Blackpool som alle er listet blant de 30 største.
 • Randstad – 7 millioner innbyggere bor i en 4 mils radius rundt et rektangel formet av Nederlands fire største byer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam og Utrecht.
 • San Francisco Bay Area – 7 millioner innbyggere i et 3 mil bredt og 10 mil langt californisk belte langs begge sider av San Francisco Bay, fra San José i sørenden til San Francisco på vestsiden og Oakland på østsiden av bukta.
 • Dallas/Fort Worth Metroplex – 6 millioner innbyggere i en 5 mils radius som favner storbyene Dallas og Fort Worth i Texas, samt en rekke forsteder.
 • Flamske diamant – 5 millioner innbyggere i en 4 mils radius rundt et belgisk rektangel formet av byene Gent, Brüssel, Leuven og Antwerpen.
 • San Diego–Tijuana – 5 millioner innbyggere rimelig jevnt fordelt i et byområde på begge sider av grensen mellom Mexico og USA, i det som det som er den største polysentrale, internasjonale konurbasjonen. Kinshasa, Toronto og Detroit har også vokst inn i naboland, men har den store majoriteten av befolkningen på én side av grensen.
 • Miami – 5 millioner innbyggere langs en over 15 mil lang kyststripe med Miami, Fort Lauderdale og West Palm Beach som viktigste knutepunkter. Byområdet er aldri mer enn 3 mil bredt, grunnet ønske om nærhet til strender og hav for flest mulig beboere.
 • Inland Empire – 4 millioner innbyggere i San Bernandino-dalen. Kjernen ligger rundt byene Riverside og San Bernandino, som ligger kun 2 mil fra hverandre. Samtidig er denne storbyregionen spesiell ved at den ligger parallelt med den større byregionen til Los Angeles som følger kysten. Avstanden til Los Angeles er under 10 mil, med tilnærmet sammenhengende bebyggelse ut til Stillehavet.
Trekantområdet er en samarbeidsallianse av seks nærliggende kommuner i Danmark. Samarbeidsalliansen fremhever områdets strategiske beliggenhet, med under 1 times kjøring både til Esbjerg i vest, Flensburg i sør, Odense i øst og Århus i nord.
 • Silesia – 3 millioner innbyggere i et 4 mil langt og 3 mil bredt belte av øverschlesiske industribyer sør i Polen, med Katowice, Sosnowiec og Gliwice som de tre største og ganske jevnstore byene. Fra sentrum av området er det heller ikke mer enn 7 mil til storbyene Ostrava (Tsjekkias tredje største by) og Kraków (Polens nest største by).
 • Minneapolis–Saint Paul – 3 millioner innbyggere i et storbyområde sentrert rundt bykjernene Minneapolis og Saint Paul, som ligger bare 15 km fra hverandre.
 • Tampa Bay – 3 millioner innbyggere i et storbyområde rundt en bukt på motsatt side av Florida fra Miami. De to største byene er Tampa og St. Petersburg, som ligger 3 mil fra hverandre.
 • Rhein–Neckar – 2 millioner innbyggere i en 4 mils radius der elvene Rhinen og Neckar møtes. Området er veldig konurbant, med kun en tredjedel av befolkningen i de tre største byene Mannheim, Ludwigshafen og Heidelberg, og resten i en mengde mindre byer i området. Rhein-Neckar har fordelen av å ligge under 45 minutter med tog fra både Frankfurt og Stuttgart.
 • West Yorkshire – 2 millioner innbyggere i en 3 mils radius der avstanden mellom de to største byene Leeds og Bradford bare er 16 km. Byregionen som helhet er Storbritannias fjerde største, kun slått av mer monosentriske London, Birmingham og Manchester.
 • Hampton Roads – 2 millioner innbyggere i en 4 mils radius rundt Hampton og utløpet av elva James. Det spesielle med denne konurbasjonen er at den klart største byen Virginia Beach ligger i utkanten av konurbasjonen, men de nest største byene Norfolk, Chesapeake og Newport News ligger mer sentralt og er i sum klart større.
 • Piedmont-triaden – 1,5 millioner innbyggere i en 3 mils radius i Nord-Carolina, med Greensboro, Winston-Salem og High Point som de største byene. I tillegg har byområdet en strategisk viktig beliggenhet: Fra utkanten av triaden er det bare rundt 10 mil til storbyene Raleigh i øst og Charlotte i sør.
 • South Hampshire – 1 million innbyggere i området rundt jevnstore Southampton og Portsmouth, som ligger 3 mil fra hverandre og er de største havnebyene i nærheten av London, 12 mil inn i landet fra South Hampshire.
 • Trekantområdet – 350 000 innbyggere i 3 mils radius som omfatter de danske byene Vejle, Kolding og Fredericia på Jylland, Billund (Danmarks nest største flyplass) og Midelfart (vest på Fyn). Området har ingen av Danmarks seks største byer, men har et formalisert samarbeid for å få fram at regionen som helhet har en befolkning som overgår byregionene til høyere rangerte byer som Aalborg.

Begrepets historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet konurbasjon ble skapt i 1915 av skotske Patrick Geddes i boka Cities in Evolution: Han var opptatt av hvordan strøm og motorisert transport gjorde at byer kunne spre seg og vokse sammen med nabobyer. Konkret nevnte han Midlandton i England, Ruhr i Tyskland, Randstad i Nederland, New York-Boston i USA, Tokyo-beltet i Japan, Delhi i India og Manila i Filippinene. Bilens rekkevidde har begrenset konurbasjoner til byer i under 10 mils avstand av hverandre. En annen type konurbasjoner er megaregioner, som kan inneholde byer i opptil 100 mils avstand av hverandre. Her er det høyhastighetstog som skaper byregionene, fordi slike tog klarer å utkonkurrere flyet på reiser i 50 mils radius.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Konurbasjon» Arkivert 15. mai 2021 hos Wayback Machine., Nynorskordboka
 2. ^ «conurbation», Dictionary Definition of conurbation, Encyclopedia.com

Litteratur[rediger | rediger kilde]