Chichester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chichester
Chichester
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Chichester
Admin. grevskap: West Sussex
Seremon. grevskap: West Sussex
Status By (town)
Areal 10,67 km²
Befolkning 23 731 (2001)

Chichester er administrasjonsbyen i West Sussex, England. Byen tilhører og er administrasjonssenter for distriktet Chichester. Byen har et befolkningstall på omkring 25 000, mens distriktet har omkring 100 000 innbyggere (2004).

Chichesterkorset

Området antas å ha vært et brohode under den romerske invasjonen av Britannia, og sentrum ligger over den romerske byen Noviomagus. Like ved byen, ved Fishbourne, er en romersk villa utgravd av arkeologer. Noviomagus ble ødelagt mot slutten av det 4. århundre av Ella av Sussex, og en ny by ble anlagt av hans sønn Cissa. Kongen ga byen navn etter seg selv, og gjorde den til kongelig residensby og dermed hovedstad for kongedømmet Sussex.

Chichester beholdt det romerske gatenettet, og har derfor gater som går ut i de fire himmelretninger fra markedsplassen. Der står Chichesterkorset, en struktur som ble bygget av Edward Story, biskop av Chichester 14771503. Mye av bymuren er bevart.

Chichesterkatedralen er viet til Den hellige treenighet, og har St. Richard av Chichesters helgenskrin. Spiret, som var bygget av svak lokal stein, kollapset uten forvarsel og ble gjenoppbygget i det 19. århundre. I skipet er det rester etter et romersk mosaikkgulv.

Byen er kjent for den årlige festivalen Chichester Festivities, hvor det blant annet er teaterforestillinger.