Triangelmattevever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Triangelmattevever
Hunnen Foto: James K. Lindsey
Hunnen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Linyphia triangularis
(Clerck, 1757)
Norsk(e) navn: triangelmattevever
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Mattevevere og dvergedderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge
Linyphia triangularis, hannen

Triangelmattevever (Linyphia triangularis) er en av edderkoppene i gruppen mattevevere og dvergedderkopper (Linyphiidae), den er ganske vanlig i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Triangelmattevever er en liten edderkopp. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet. Avstanden fra det fremste øyet til hodets fremkant er forholdsvis stor, mye mer enn to ganger øyets diameter.

Artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Triangelmattevever er predatore og bygger små teppelignende fangstnett, disse har flere «etasjer» med tallrike silketråder som går på kryss og tvers. Edderkoppen henger vaktsomt, oppned (med buken opp), litt høyt i fangsnettet. De er hurtige edderkopper og tar straks et eventuelt byttedyr. Om de blir forstyrret klatrer eller slipper de seg ned fra nettet.

Kjønnsmodne hanner bygger sjeldent fangstnett, men vandrer vanligvis rundt på leting etter en hunn. De lever vanligvis ikke lenge etter en parring.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Linyphia (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]