Skiffle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cannon's Jug Stompers var et av forbildene for skiffle-musikken

Skiffle var musikkstil som oppsto på 1920-tallet, men ble særlig utover på 1950-tallet i USA og spesielt i England1950-tallet og tidlig på 1960-tallet. Musikkstilen som var sterkt influert av jazz og blues og preget etterhvert også disse musikkstilene. En spilte og særlig improviserte på vaskebrett og andre husholdningsredskap. Navnet skiffle kommer av et kjælenavn på vaskebrettet (eng: washboard) «skiffleboard» etter lyden som kom når en skrubbet skjorteknapper langs brettet.

Den mest kjente skifflemusikeren var Lonnie Donegan, opprinnelig jazzgitarist, som fikk en overraskende hit med «Rock Island Line» i 1955, og deretter gjorde karriere med energiske versjoner av amerikanske folk- og blues-klassikere. Donegan var en viktig inspirasjon for musikerne i den britiske beat-bølgen på 1960-tallet.

Det var populariteten til den enkle skiffle-musikken som gav de unge britene ideen om at de selv kunne spille musikk og skape populære plater. Flere kjente britiske musikkgrupper startet som skifflegrupper: