Teater Neuf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Studentersamfunnets Teater»)

Teater Neuf – Studentteatret i Oslo er en amatørteaterforening som holder til på Chateau Neuf i Oslo og er underlagt Det Norske Studentersamfund. Studentteatret i Oslo ble stiftet i 1834 og hadde premiere i 1835. Teater Neuf er følgelig byens eldste nåværende teater og Norges eldste studentteater. Studentteatret i Oslo har operert under mange navn: Studentersamfundets Teater, Samfundsteatret, Teaterutvalget, Teaterverkstedet eller bare Studentteatret. I 1996 ble Teater Neuf lansert som navn. En periode fra 1999/2000 het det igjen Studentteatret, med ny logo utført av Harald Kolstad, før navnet Teater Neuf ble tatt tilbake. Nåværende teatersjef er Silje Lier (2019–). Teater Neufs orden heter Den Hvide Knap og er Studentersamfundets nest eldste orden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den Hvide Knap - Studentteatrets Orden
Chateau Neuf, Studentenes hus i Oslo og tilholdssted for Teater Neuf

Den 21. november 1834 ble den første teaterdireksjon valgt, og det ble vedtatt at teatret «regelmessig skulde lade os høre skuespil fremsagt av Nordmænd og i den norske tunge». Bare noen få måneder senere, 2. mars 1835 hadde Studentersamfundets Theater sin første premiere med stykket Skuespilleren mod sin vile og en måned senere fulgte Wessels Kjærlighet uden strømper. Interessen for teater ble enorm og i 1836 gav teatret en ny forestilling hver 14. dag. Men det var først i 1850-årene studentteatret fikk sin gullalder med studenterkomediens gjennombrudd, blant de mest kjente er kanskje Jokum Pjurres (Olaf Skavlan) Gildet på Mærrahaug' en parodi av Ibsens Gildet på Solhaug.

Fram mot århundreskiftet dukket det opp flere studenterkomedier, eksempelvis Fra Løvernes Verden av den senere statsminister Christian Michelsen i 1877, Splendid i 1883 og Paa Hybelen av Adam Hiorth i 1900. På 1900-tallet slo imidlertid revyen igjennom på studentteatret. Den mest vellykkede var kanskje Maxis som hadde premiere i 1909 og spilte for 25 fulle hus i Kristiania. Siden dro revyen på turné, blant annet til Bergen og spilte 15 forestillinger til. Maxis ble så populær at Studentersamfundet i Trondhjem kjøpte hele revyen og forestillingene i Trondheim dannet så grunnlaget for det som senere skulle bli den tradisjonsrike UKA-festivalen.

Da Andre verdenskrig brøt ut og Norge ble okkupert ble studentersamfundet oppløst, noe som også førte til at teatret måtte innstille. Men det gjenoppsto i 1945 og den første etterkrigsrevyen Ad Undas kom iløpet av våren 1946. Det var Mentz Schulerud, Barthold Halle og Finn Ludt som først og fremst sto bak suksessen, men revyen er kanskje mest kjent for å være Alf Prøysens gjennombrudd. De neste tiårene vendte teatret blikket utover Norges grenser og ble tilknyttet Nordisk studentteaterunion. Studentteatret gjestet København i 1949 og senere fikk Oslo besøk av blant annet Göteborgs Studentteater, Odin Teatret og Studentteatret fra Kiel. 1960-tallet var et høydepunkt for Studentersamfundets teater, som framsto som en av hovedstadens mest vitale scener.

På mot slutten av 60-tallet og på begynnelsen av 70-tallet ble studentteatret politisert. Front-teatret som var løselig knyttet til studentteatret ble etablert tidlig på 70-tallet og spilte en forestilling mot EU i 1971. Noen år senere stilte studentteatret seg i klassekampens tjeneste og teaterstyret erklærte sin støtte til Rød Fronts politiske plattform. Mest kjent fra denne tiden er kanskje Tramteatret, som brøt ut av studentteatret i 1977 for å danne en profesjonell teatergruppe med Chateau Neuf som base.

Revyen Deep Sea Thriller ble en enorm suksess og spilt på teatre over hele landet. I 80- og 90-åra dabbet imidlertid aktiviteten i studentteatret av og Oslo var i noen år uten noe studentteater. Initiativ til gjenopprettelse av teatret ble tatt i 1986 og 1989-94, med relativt god respons og det ble spilt enkelte forestillinger og revyer i disse årene. Men det var ikke før mot slutten av 90-tallet at man fikk på plass noen permanent ordning. Teater Neuf ble lansert som Studentersamfundets teatergruppe i 1996 og reorganisert som fri forening, tilknyttet studentersamfundet i 1998. Siden da har det blitt drevet uavbrutt studentteatervirksomhet på Chateau Neuf under Det Norske Studentersamfund. Idag er Teater Neuf ansvarlig for forestillinger, kurs og festivaler og driver teatervirksomhet på et svært bredt plan.

Våren 2009 ble det besluttet at Teatret skulle oppføre Oscar Wildes «Hvem Er Ernest» som jubileumsforestilling, hvor premieren skulle markere 175-årsfeiringen Teatrets første premiere. «Hvem Er Ernest» hadde premiere 5. mars 2010.

Undergrupper[rediger | rediger kilde]

  • Improgruppa - Impro Neuf
  • International group

Teatersjefer[rediger | rediger kilde]

Studentersamfundets Theater 18341995

Teater Neuf 1996–2015

Kjente personer som har vært aktive i teatret[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Apenes, Georg (2013). Dommer og gjøgler : Christian B. Apenes 1902-1976. s. 24. 
  2. ^ "Studentersamfundets Teater er 100 år i 1934" Aftenposten 21. august 1930 s. 4
  3. ^ Dagbladet. 21. juni 1936. 
  4. ^ Aftenposten 15. april 1940 s. 6
  5. ^ Aftenposten 16. desember 1952 s. 3
  6. ^ Aftenposten 27. januar 1964
  7. ^ «John Lyng og Dagbladet». Dagbladet. 7. oktober 1989. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]