Eyvind Solås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eyvind Solås
FødtEivind Stauri Solås
11. mai 1937
Norge Sør-Fron
Død22. april 2011 (73 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, komponist og programleder
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk musikk
Instrumentpiano
IMDbIMDb

Eyvind Stauri Solås (født 11. mai 1937, død 22. april 2011[1]) var en norsk musiker, komponist, skuespiller og programleder både i NRK TV og radio.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Eyvind Solås studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo og fikk tysk statsstipendium for videre studier ved Musikkhøgskolen i Köln. I 1968 tok han magistergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo med emnet En studie i Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Solås var aktiv som skuespiller og komponist ved Studentteateret, og Teaterverkstedet i Oslo i 1950- og 1960-årene. Han ble tildelt Studentteatrets Orden Den Hvide Knap i 1958 og fikk graden Ridder. I flere år var han også aktiv som skuespiller i profesjonell sammenheng på steder som Riksteatret, Teater Ibsen og i flere revyer av Ole Paus. Teateret var utgangspunkt for Solås' utvikling som komponist, og han sa selv: «I særlig grad fikk jeg her en rekke stilistiske utfordringer samt en gryende forståelse av musikk som en viktig del av en større kunstnerisk sammenheng.»

Sammen med Reidar Skagestad bygget Solås opp musikk- og teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole. I sitt pedagogiske virke og som medarbeider i radio og fjernsyn, har han fått anledning til å utprøve musikalske ideer på en rekke felter, blant annet talekor og lydkunst i radioteatersammenheng. Solås har komponert musikk til de norske filmene Liten Ida (1981), Den sommeren jeg fylte 15 (1976) og Brannen (1973).

Solås har også vært aktiv som musikkskribent i diverse tidsskift. I 1993 utgav han boka Ensom vandrer: fantasier og refleksjoner i Edvard Griegs landskap.

Tiden i NRK

Fra 1969 arbeidet Solås i NRK. Han var musikksjef i fjernsynet fra 1988 til 1990. I 1996 gikk han over til musikkredaksjonen i radiokanalen P2. Han skapte en rekke programmer hvor han portretterte norske komponister og utøvere, blant annet Musikknytt som gikk på TV i perioden 1972–1986. Dette var et musikkmagasin som vakte stor diskusjon og oppmerksomhet, særlig fordi selve den journalistiske presentasjon hadde elementer av en særegen form for gjøglerisk absurdisme. Han sluttet i NRK i 2002.

Solås hadde også en rekke korte humorinnslag på TV i 80-årene; professoren og komponisten fra Musikknytt er nok personlighetene folk kjenner best.

Eyvind Solås døde 22. april 2011 etter kort tids sykeleie.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

Solås møtte Hitlers rustningsminister og nære medarbeider Albert Speer våren 1980 i forbindelse med arbeid på en serie for NRK om musikk og nasjonalsosialisme. I den anledning fikk han et intervju med Speer hjemme hos ham.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solås er død Dagbladet
  2. ^ Erling Wicklund (23. april 2011). «Eyvind Solås in memoriam». NRK. Besøkt 23. april 2011. 
  3. ^ Borghild Maaland, Magnar Kirknes (8. mars 2005). «Gangster i fyrsteklær». Verdens Gang. Besøkt 23. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]