Haakon Nyhuus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haakon Nyhuus
Født28. nov. 1866[1]Rediger på Wikidata
Trysil
Død25. des. 1913[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Oslo
BeskjeftigelseBibliotekar
FarOla Nyhuus
NasjonalitetNorge
Signatur
Haakon Nyhuusʼ signatur

Haakon Nyhuus (født 28. november 1866 i Trysil, død 25. desember 1913 i Kristiania) var sjefsbibliotekar ved det Deichmanske bibliotek fra 1898, redaktør for Illustreret norsk konversationsleksikon 1907-1913 og den første leder av Kirkedepartementets bibliotekskontor.[2]

Nyhuus tilhørte den første bølgen av norske bibliotekarer som fikk sin utdanning i USA. Ideene som han brakte med seg hjem regnes som et avgjørende bidrag til den store reformen av det norske bibliotekssystemet rundt århundreskiftet.[3]

Nyhuus var opptatt av at bøker skulle være tilgjengelig for alle. Han innførte åpne bokhyller, slik at lånerne kunne gå og bla i dem selv, uten å måtte vite hvilke bøker de ønsket å bestille opp fra magasinene. Han innførte også Deweys desimalklassifikasjon ved bibliotekene i Norge. Som leder på Deichmann eksperimenterte han bl. a. med bokkasser på trikken i Kristiania.

Nyhuus var en del av miljøet i 1880-tallets Kristiania som i ettertid er kjent som Kristiania-bohemen. Han omtales med pseudonymet «(lille, tykke) Gaarder» i Hans Jægers roman Fra Kristiania-bohemen (1885). Han utga sammen med Jæger Kristiania-Billeder i 1888.

Han var sønn av ordfører, stortingsmann og skogbestyrer Ola Nyhuus d.y.,[4] sønnesønn av ordfører og skogbestyrer Ole Nyhuus d.e. og nevø av botanikeren Olinus Nyhuus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «(no) Haakon Nyhuus». Norsk biografisk leksikon.
  3. ^ Kildal, Arne (1966). Haakon Nyhuus. Oslo: Deichmanske bibliotek. 
  4. ^ Studenterne fra 1885. Kristiania. 1910. s. 205. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]