Slaget om Tenaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget om Tenaru
Konflikt: Stillehavskrigen

Døde japanske soldater, drept under angrep på stillingene til United States Marine Corps, ligger ved munningen av Alligator Creek, Guadalcanal etter slaget ved 21. august 1942.
Dato21. august 1942
StedGuadalcanalSalomonøyene
ResultatAlliert seirer
Stridende parter
Allierte stryker som innbefattet:
USAs flagg USA
Storbritannias flagg Det britiske protektoratet Salomonøyene
Japans flagg Keiserriket Japan
Kommandanter og ledere
Alexander Vandegrift,
Clifton B. Cates
Harukichi Hyakutake
Kiyonao Ichiki
Styrker
3 000[1]917[2]
Tap
41–44 drepte[3][4]774–777 drepte,
15 captured[5][6]

Slaget om Tenaru, noen ganger kalt slaget om Ilu River eller slaget om Alligator Creek, fant sted 21. august 1942 på øyen Guadalcanal, og var et landslag i stillehavsfelttoget under andre verdenskrig, mellom den keiserlige japanske hæren og allierte (hovedsakelig United States Marines) landstryrker. Slaget var et ledd i den første store japanske landoffensiven under Guadalcanalfeltoget.

I slaget drev U.S. Marines, under sin øverstkommanderende amerikanske generalmajor Alexander Vandegrift, tilbake et angrep fra "Ichiki"-regimentet, som var under kommando av den japanske oberst Kiyonao Ichiki. Marinesoldatene forsvarte Lunga frontavsnitt, som dekket Henderson Field som var inntatt av de allierte etter landssetingen på Guadalcanal i 7. august. Ichikis enhet ble sent til Guadalcanal som svar på de alliertes landsetting med oppdrag om å gjeninnta flyplassen og drive de allierte styrkene vekk fra øyen.

Japanerne undervurderte størrelsen på allierte styrkene på Guadalcanal, som på den tiden var på 11 000. Ichikis enhet gikk til et frontalangrep som utviklet seg til et mareritt, på stillingene til marinesoldatene ved Alligator Creek på østsiden av Lungaavsnittet. Ichikis angrep ble slått tilbake med store tap for angriperne. Marine-enhetene gikk til motangrep på Ichikis overlevende soldater etter daggry og drepte enda flere av dem. Bare 128 av de opprinnelige 917 fra Ichikis regiment overlevde slaget.

Slaget var det første av tre separate hovedoffensiver over land av japanerne under Guadalcanalfelttoget. Japanerne innså etter Tenaru at de allierte styrkene på Guadalcanal var mye større enn de opprinnelige estimatene og sendte større styrker til øyene ved de etterfølgende forsøkene på å ta tilbake Henderson Field.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, Bloody Ridge,sp. 14–15, Jersey, Hell's Islands, s. 209. Det var omtrent 900 marinesoldater i hver av de tre deltagende battaljinene og i tillegg støttetropper.
  2. ^ Frank, Guadalcanal, p. 147 & 681.
  3. ^ Smith, Bloody Ridge, s. 71. Smith antyder at 38 ble drept under slaget i tillegg til tre under patruljetjeneste.
  4. ^ Frank, Guadalcanal,sp. 156 & 681. Frank antyder 41 var drept under slaget i tillegg tre under patruljetjeneste.
  5. ^ Smith, Bloody Ridge, s. 73. Smith antyder 128 av de opprinnelige 917 total overlevde, noe som betyr 774 ble drept og i tillegg 15 som ble tatt til fange.
  6. ^ Frank, Guadalcanal, s. 156 & 681. Frank antyder at 777 ble drept.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]