Rabaul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luftangrep over havnen i Rabaul

Rabaul er en by i provinsen East New Britain i Papua Ny-Guinea. Byen var hovedstaden i provinsen, helt til byen ble ødelagt av vulkanutbrudd i 1994. Regnet av aske fikk 80% av bygningene til å kollapse. Som følge av dette, ble hovedstaden flyttet til Kokopo, som ligget omtrent 20 kilometer unna.

Ved utbruddet av første verdenskrig ble fokus satt på Papua Ny-Guinea på en ny måte. Australske soldater kastet tyskerne ut fra Rabaul, og i de neste syv årene ble Tysk Ny-Guinea drevet av australske militære. I 1920 overtok Australia mandatet offisielt. Slik ble det fram til andre verdenskrig. I sør hadde Australia Papua, hvor de måtte bidra med midler for å holde ting i gang, for å fungere som buffer mot fienden i nord, som ikke lenger var der. I nord var Ny-Guinea som var mer økonomisk interessant. Det ble blant annet funnet gull i Wau.

I andre verdenskrig ble stedet tatt av japanerne i 1942. Rabaul ble hovedbasen til deres militær- og marineaktivitet i det sørlige Stillehavet. Det ble 1945 før japanerne var helt borte. New Ireland, New Britain og Bougainville ble ikke overtatt av Australia før etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki.

Bosetninger og militære installasjoner i området rundt krateret, blir ofte kollektivt referert til, som Rabaul.

Før vulkanutbruddet i 1994, var Rabaul et populært turistmål for dykking. Det er fortsatt turister der, men stedet har ikke kommet tilbake til gamle høyder. Økonomisk motgang har ført til at det er en del kriminalitet der. Mye av denne kriminaliteten retter seg mot turistene.