Hopp til innhold

Rabaul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rabaul
LandPapua Ny-Guineas flagg Papua Ny-Guinea
ProvinsEast New Britain
Grunnlagt1878
Areal12,6 km²
Befolkning4 785 (2011[1])
Bef.tetthet379,76 innb./km²
Høyde o.h.4 meter
Posisjonskart
Rabaul ligger i Papua Ny-Guinea
Rabaul
Rabaul
Rabaul (Papua Ny-Guinea)
Kart
Rabaul
4°11′53″S 152°10′05″Ø

Luftangrep over havnen i Rabaul under 2. verdenskrig.

Rabaul er en by i provinsen East New Britain i Papua Ny-Guinea. Byen var hovedstaden i provinsen, helt til byen ble ødelagt av vulkanutbrudd i 1994. Regnet av aske fikk 80% av bygningene til å kollapse. Som følge av dette, ble hovedstaden flyttet til Kokopo, som ligger omtrent 20 kilometer unna.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved utbruddet av første verdenskrig ble fokus satt på Papua Ny-Guinea på en ny måte. Australske soldater kastet tyskerne ut fra Rabaul, og i de neste sju årene ble tysk Ny-Guinea drevet av australske militære. I 1920 overtok Australia mandatet offisielt. Slik ble det fram til andre verdenskrig. I sør hadde Australia Papua, hvor de måtte bidra med midler for å holde ting i gang, for å fungere som buffer mot fienden i nord, som ikke lenger var der. I nord var Ny-Guinea som var mer økonomisk interessant. Det ble blant annet funnet gull i Wau.

I andre verdenskrig ble stedet tatt av japanerne i 1942. Rabaul ble hovedbasen til deres militær- og marineaktivitet i det sørlige Stillehavet. Ikke før i 1945 var japanerne helt borte. New Ireland, New Britain og Bougainville ble ikke overtatt av Australia før etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki.

Bosetninger og militære installasjoner i området rundt krateret, blir ofte kollektivt referert til som Rabaul.

Før vulkanutbruddet i 1994, var Rabaul et populært turistmål for dykking. Det er fortsatt turister der, men stedet har ikke kommet tilbake til gamle høyder. Økonomisk motgang har ført til at det er en del kriminalitet. Mye av denne retter seg mot turistene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]