Hopp til innhold

Karriere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Kamp på karrierestigen» av kunstneren Peter Lenk ved en bank i Bundesallee i Berlin

Karriere er en persons fremgang i jobb og hvorvidt de lykkes i arbeidslivet. Rask forfremmelse til stillinger mer ansvar, status eller lønn omtales ofte som å «gjøre karriere». Denne bruken gjenspeiler at ordet opprinnelig har betydd «løpebane».

Personer som jakter på forfremmelse i arbeidslivet og lar dette går foran andre hensyn omtales ofte med (det nedsettende) ordet karrierist.[1]

I engelsk har career fått en videre betydning enn den som er vanlig i norsk, og henviser til yrkesaktivitet i en lengre periode av livet som har mulighet for fremgang.[2] Profesjonelle karriereveiledere foretrekker å se på karriere i et videre perspektiv som angår alle, ikke bare det å ha suksess i arbeidslivet. Karriere arbeidsroller i et livsløpsperspektiv, balansen mellom betalt og ikke betalt arbeid, samt deltakelse i læring, utdanning og arbeidstrening.[3][4]

Ordhistorie[rediger | rediger kilde]

Romerske embetsmenn hadde en karrierestige som ble kalt Cursus honorum, men dette har ikke gitt opphav til det moderne bruken av ordet karriere. Den opprinnelige betydningen av karriere er fra ridning, hvor karriere refererte til hestens hurtigste gangart, og betydde «løpebane» eller «strak galopp». [5][6] Ordet har kommet gjennom fransk carrière og italiensk carriera som betyr «løpebane, sterk galopp» og vulgærlatin via carriara «løpebane». Det latinske ordet carrus «kjerre» har gallisk opprinnelse og som også har gitt lånordet kjerre i norsk[7] Tidligere ble ordet skrevet med venstreaksent, karrière.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 7. januar 2022. 
  2. ^ OED an occupation undertaken for a significant period of a person's life and with opportunities for progress.
  3. ^ Kunnskapsdepartementet (25. april 2016). «NOU 2016: 7 Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 7. januar 2022. 
  4. ^ «Lifelong Guidance Policy Development: Glossary». European Lifelong Guidance Policy Network (ELGPN). «The interaction of work roles and other life roles over a person’s lifespan, including how they balance paid and unpaid work, and their involvement in learning and education.» 
  5. ^ Rideinstruks for Den Norske Arme. Kristiania: Grøndahl. 1902. s. 81-85. 
  6. ^ Lionæs, Else (1935). Tidens fremmedordbok. Oslo: Tiden. s. 109. 
  7. ^ oppslagsord Karriere i Caprona Norsk etymologisk ordbok: tematisk ordnet ISBN 9788248910541

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]