Lions Clubs International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lions Clubs International
Lionswikipedia.jpg
Grunnlegger(e)Melvin Jones
Stiftet7. juni 1917
LandUSA
HovedkontorOak Brook, Chicago, USA
Medlemmerca. 1,35 millioner
Nettstedhttp://www.lionsclubs.org/

Lions Clubs International (The International Association of Lions Clubs) er en verdensomspennende organisasjon med 45 000 klubber og 1,35 millioner medlemmer i over 200 land og geografiske områder verden over. Dette gjør klubben til den største humanitære serviceorganisasjonen i verden.[1]

Historie og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det internasjonale hovedkvarteret ligger i Oak Brook, Illinois, USA. Foreningen ble stiftet i USA 7. juni 1917 av Melvin Jones og ble internasjonal 12. mars 1920 da den første klubben i Canada ble etablert.

Melvin Jones' idé var å skape en sammenslutning av foreninger som hadde som felles mål å hjelpe mennesker som av ulike grunner hadde behov for støtte. Lions støtter og gjør arbeid blant annet for eldre, funksjonshemmede, barn, unge og i katastrofeområder.

Lions mål er «å skape forståelse for verdens behov for humanitær hjelp, og yte frivillig innsats med lokalt engasjement og internasjonalt samarbeid».

Lions Norge ble etablert i 1949. Den første Lionsklubben som ble etablert i Norge var Lions Club Oslo. I dag har den norske organisasjonen over 12.000 medlemmer fordelt på 475 klubber. Det er Lionsklubber i nesten alle kommuner i landet.

Organisasjonens øverste valgte leder kalles guvernørrådsleder, og velges for ett år av gangen. Generalsekretær i Lions Norge er Hroar Thorsen.

Klubbens internasjonale motto «We Serve» er på norsk blitt oversatt til «Til tjeneste» og vil bli kjent som "Gode venner som hjelper andre".

Om organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Det finnes en mengde ulike samfunnsformer og kulturer i Lions, men organisasjonen har et felles verdigrunnlag og felles mål. Dette gjør Lions til en verdensomspennende organisasjon og ikke bare enkeltstående klubber og nasjoner. Medlemskap oppnås gjennom invitasjon og klubbene avholder månedlige møter. Man blir medlem av Lions ved å bli medlem av en klubb. Det er ingen frittstående medlemmer i organisasjonen. Klubbene er i stor grad autonome, men må arbeide i overensstemmelse med nasjonale og internasjonale lover. Lions er nøytral i forhold til politiske og religiøse spørsmål, og er åpen for begge kjønn. Lions er organisert i et hierarki med “klubb", “sone” (samling av 5 – 10 klubber), “distrikt” (over 35 klubber/1250 medlemmer), “multippeldistrikt” (samling av flere distrikter), konstitusjonelle områder (F.eks Europa) og et internasjonalt styre. Lions Norge er et multippeldistrikt: MD104, tilhørende “LCI” (Lions Clubs International).

Lions' arbeid[rediger | rediger kilde]

I Lions er det er et ufravikelig prinsipp at de penger som kommer inn ved inntektsbringende aktiviteter i sin helhet skal gå til hjelpearbeid. Utgifter til drift av klubb og organisasjon dekkes gjennom medlemmenes kontingenter. Lions Clubs International har lang tradisjon i støtte av arbeidet til FN helt siden etableringen i 1945. Lions nyter stor internasjonal respekt for sitt arbeid for blinde og svaksynte. Dette arbeidet begynte da Helen Keller talte på den internasjonale konvensjonen i Cedar Point, Ohio 30. juni 1925 og utfordret Lions til å bli “De blindes riddere”. Lions har etter denne utfordringen:

  • vært med på å gjøre den hvite stokken til et symbol for de blinde.
  • etablert og støttet flertallet av verdens øyebanker, hundrevis av klinikker, sykehus og øyeforskningssentra verden over.
  • etablert Lions Førerhundskole, som i dag dekker 1/3 av landets behov for førehunder.
  • Lions Norge har hittil bygget fem øyeklinikker i Uganda, to øyeklinikker i Malawi og en i Zambia. En klinikk nr. 2 er under etablering i Zambia
  • tilbyr skoler og barnehager kurs i utvikling av sosial kompetanse gjennom Mitt Valg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lions Clubs International – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 31. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]