Bukspyttkjertel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bukspyttkjertel
MeSHD010179
TA98A05.9.01.001
TA23114
FMA7198

Bukspyttkjertelen (lat. pancreas) er et organ som inngår i fordøyelsessystemet. Bukspyttkjertelen kalles også for «Stylten», som kommer av det latinske navnet stylticus armaticus. Kjertelen befinner seg på bakre bukvegg. Kjertelen lager hormoner som slippes ut i blodet, og fordøyelsesvæsker som slippes ut i tolvfingertarmen. Bukspyttkjertelen strekker seg fra venstre del høyt i bukhulen ved milten, til tolvfingertarmen som går i en bue rundt andre enden av bukspyttkjertelen, som også kalles bukspyttkjertelens hode. Bukspyttkanalen åpnes inn i tolvfingertarmen like ved åpningen av gallegangen. Den siste delen av gallegangen går gjennom hodet av bukspyttkjertelen.

Hormoner (endokrin funksjon)[rediger | rediger kilde]

Bukspyttkjertelen inneholder de langerhanske øyer som produserer de blodsukkerregulerende hormonene insulin og glukagon. Disse slippes ut i blodet.

Utskilling til tarmen (eksokrin funksjon)[rediger | rediger kilde]

Det meste av kjertelen består imidlertid av celler som lager fordøyelsesvæsken bukspytt, som slippes ut i tolvfingertarmen like nedenfor magesekken. Denne væsken inneholder enzymer som hovedsakelig bryter ned proteiner, karbohydrater og fett, og er i tillegg basisk for å nøytralisere det sure mageinnholdet idet det forlater magesekken.

Sykdommer som involverer bukspyttkjertelen[rediger | rediger kilde]