Født Fri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Født Fri
Grunnlegger(e)Shabana Rehman Gaarder
TypeStiftelse
Org.nummer920 464 912
Stiftet15. november 2017
LandNorge
HovedkontorOslo
LederShabana Rehman Gaarder
Nettstedhttps://fodtfri.no/ (bokmål)

Født Fri er en norsk privat stiftelse opprettet 15. november 2017 av Shabana Rehman Gaarder etter en samtale med Abid Raja som hun kjente siden barndommen[1] for å jobbe mot æresrelatert vold og kontroll.[2] Daglig leder er Shabana Rehman Gaarder.

Født Fri har siden 2017 mottatt 15 millioner kroner i offentlig støtte til å bekjempe æresvold. Det har blitt stilt spørsmål ved at en privat organisasjon ledet av en tidligere komiker og uten faglig kompetanse på vold fikk flere millioner uten utlysning til å bekjempe vold, i stedet for at pengene gikk til etablerte fagmiljøer med kompetanse på voldsfeltet.[3]

Født Fri har blant annet arbeidet med en skolerevy i Oslo.[4]

I september 2020 kunngjorde Kunnskapsdepartementet at stiftelsen med umiddelbar virkning ble fratatt statsstøtten som følge av det IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn beskrev som «klare og systematiske brudd på forutsetningene for tilskudd».[5][6] En uavhengig revisjonsrapport utarbeidet for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) av revisjonsfirmaet EY fant systematiske brudd på reglene for forvaltningen av tilskudd og anbefalte politianmeldelse av forholdene.[7][8] Tidligere ansatte i stiftelsen varslet om misbruk av tilskuddsmidlene; en tidligere ansatt i stiftelsen sa at jobben hennes omfattet å gå tur med Shabana Rehmans hunder og passe garderoben hennes.[9] I november 2020 ble det fattet vedtak om tilbakehold av tilskudd på 3 millioner kroner.[10]

Organisasjonssekretær i Født Fri Morten Guldberg står bak en blogg som har fått kritikk for å spre «grums og hat», spesielt mot muslimer, og som har blitt beskrevet som «høyreorienterte islamkritikere»; Gunnar Tjomlid har uttalt at Guldbergs blogg «framstår til tider som ganske inspirert [...] av alt-right-bevegelsen».[11]

I januar 2021 begjærte stiftelsen oppbud.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Shabana Rehman: Dannet stiftelse etter telefon fra Abid Raja». www.vg.no. 25. september 2020. Besøkt 2. november 2020. «Shabana Rehman forklarer at hun dannet «Født Fri» etter å ha blitt oppringt av Abid Raja, og bekrefter at hun dro til London med Zahid Ali for å skrive skolerevy.» 
 2. ^ «Født fri i hardt vær: Raja og Grande lovet penger til stiftelsen før den eksisterte». www.aftenposten.no. 22. september 2020. Besøkt 2. november 2020. «Stiftelsen Født fri, som nå fratas statsstøtten, oppsto på en svært uvanlig måte. Den fikk penger før den var formelt etablert, og Venstre-topper foreslo hvem som skulle lede den.» 
 3. ^ Argumentene for å strupe Født Fri-støtten er overbevisende
 4. ^ [1]
 5. ^ IMDi med endelig konklusjon: Født Fri får ikke statsstøtte
 6. ^ «IMDi konkluderer om Født Fri: Tilbakeholder utbetaling». www.vg.no. 2. november 2020. Besøkt 2. november 2020. «Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) holder tilbake tre millioner kroner i driftsstøtte til stiftelsen Født Fri. – Svært overrasket, sier stiftelsens leder Shabana Rehman til VG.» 
 7. ^ Stiftelsen Født fri mister statsstøtten
 8. ^ Kunnskapsdepartementet (21. september 2020). «Kutter støtten til Født Fri». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 2. november 2020. «På bakgrunn av et varsel, ga IMDi Ernst og Young i oppdrag å undersøke blant annet økonomistyringen til stiftelsen Født Fri. (---) På bakgrunn av rapporten anbefaler IMDi at støtten til Født Fri trekkes i forslag til statsbudsjett for 2021. Kunnskapsdepartementet slutter seg til denne anbefalingen. Det er IMDi, som tilskuddsforvalter, som vil håndtere den videre oppfølgingen av Født Fri og vurdere anbefalingen knyttet eventuell anmeldelse.» 
 9. ^ Født Fri-ansatt: – Jeg gikk tur med hundene til Shabana, NRK
 10. ^ [2]
 11. ^ «Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet», Fri Tanke
 12. ^ [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]