Rolf Graf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rolf Graf
Født 28. april 1960
Død 1. juli 2013
Nasjonalitet Norge

Rolf Graf (født 28. april 1960, død 1. juli 2013[1]) var en norsk vokalist, bassist, komponist og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han laget også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rolf Graf kom fra en musikerfamilie der broren Håkon var en stor inspirasjonskilde som keyboardist med Ruphus, Hawk on Flight, Terje Rypdal og Jan Garbarek. Rolf Graf startet sin løpebane i 1967trompet, og debuterte som solist i Manglerud kirke 1. juledag 1972.

I 1974 skiftet han til bass og startet rockeband året etter med Marius Müller. I 1979 fikk han jobb som funkbassist på sin første profesjonelle studiojobb. Graf var den første funkbassisten i Norge som behersket slap- og snap-teknikken, og artisten ALEX, dvs. Alexandra Naumik, som var den første artist som introduserte funken i Norge, hyret ham inn på sitt album ’ Daddy Child på grunn av at hennes daværede bassist og produsent Svein Gundersen ikke bersket denne nye stilen.

Dette året fikk han også en forespørsel fra Svein Dag Hauge om å bli medlem av Lava. Marius Müller hadde da akkurat truffet Hauge, og anbefalte Graf. Lavas andre plate, Cruisin', solgte til sølv og klatret på hitlistene. Grafs første komposisjon, «Take Your Time» (tekst av Ivar Dyrhaug), klatret til topps på europatoppen. Syv CD-abum ble innspilt med Lava, samt en rekke studiojobber, også som komponist og produsent på en rekke innspillinger.

I 1985 spilte Graf inn sin første soloplate, The Boy Next Door, som ble utgitt i 13 europeiske land, samme år som han også deltok i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Dette førte til opptredener i britiske og danske TV-programmer. Fra midten av 1980-tallet og utover på 1990-tallet jobbet Graf i ulike sammensetninger, blant annet sammen med Olav Stedje og Egil Eldøen i bandet Stedje/Graf/Eldøen, og disse var det første bandet som spilte på åpningen av Rockefeller Music Hall i 1986. Ellers medvirket Graf som studiomusiker med artister som Sissel Kyrkjebø, Randy Crawford og Elisabeth Andreassen.

I en periode på 1990-tallet jobbet Graf i Los Angeles og New York som låtskriver og produsent, og produserte blant annet deler av et amerikansk band som het The Ancestors der han overtok produsentjobben etter Eddie Kramer, samt samarbeidet med musikeren og skuespilleren Rick Springfield med låtskriving. Graf produserte også den norske artisten Torhild Nigars debutalbum Stille vann i New York-studioet Manhattan Center Studios.

I 2003 gjorde Lava comeback med albumet Polarity som ble utgitt på Tylden & Co. Dette førte til stor aktivitet på konsertfronten, og opptredener på NRK TV sammen med blant andre Hanne Boel. I 2005 utga bandet oppfølgeren Alibi, og i 2009 kom Lavas foreløpig siste album, Symphonic Journey, et samarbeid med Kringkastingsorkestret.

Komponist[rediger | rediger kilde]

Graf ble invitert til å delta som komponist i Melodi Grand Prix 1983, og leverte «Melodi» som Olav Stedje sang til en fjerdeplass. I Melodi Grand Prix 1985 fremførte han sin egenkomponerte sang, «II & II». Siden dette deltok han flere ganger på 1980-tallet og 1990-tallet, men da kun som låtskriver. I 1984 lanserte han et sideprosjekt kalt Mr. Walker & The Walkmen sammen med Steinar Fjeld og Ståle Rasmussen, og fikk en hit med «This Is Your Walkman Talking». I løpet av 1985 ble 30 av hans komposisjoner utgitt på plate med forskjellige musikere, også ham selv. Mest kjent fra denne tiden var balladen «Shine», fremført sammen med Egil Eldøen og den svenske sangeren Frank Ådahl. Låten var høydepunktet på Grafs første soloalbum, The Boy Next Door. Albumet ble utgitt i 13 land, og Graf opptrådte på TV i England og Danmark.

Produsent[rediger | rediger kilde]

Som produsent jobbet Graf med flere andre musikere, blant andre Randy Crawford (USA), Mezzoforte (Island), The Ancestors (USA), Tindrum, Aina, Trine Rein, Jan Werner, Torhild Nigar og Floweryard. Han laget også musikk til filmene Frida - med hjertet i hånden, Petra og kuule småkryp og Brødrene Dal og Vikingsverdets Forbannelse. I 1996 produserte han Torhild Nigars I evighet for Elisabeth Andreassen, som fikk andreplass i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum.

Sent på 1980-tallet startet Graf en trio sammen med Egil Eldøen og Olav Stedje. Musikalsk var dette en videreføring av akustisk, amerikansk countryrock med fokus på Eagles og Crosby, Stills & Nash. Trioen ble imidlertid oppløst før de rakk å lage plate sammen. Tidlig på 1990-tallet fokuserte han på latinomusikk i trioen Some Like It Hot med Lakki Patey og Sergio Gonzales (gjenforent i 2004).

Etter flere år som musiker og komponist for andre artister som Crawford, Kyrkjebø og Elisabeth Andreassen, fikk Graf i 2001 endelig tid til å lage en ny plate på egen hånd. På Oddity To Acceptance spilte han nesten alle instrumentene selv. Platen inneholdt blant annet en nyinnspilling av «Shine».

Graf underviste også i bransjekunnskap på Nordisk Institutt for Scene og Studio, og skrev en kokebok for prosjektet Opp og Fram på oppdrag fra Høgskolen i Harstad.

I den senere tid (2011) jobbet Graf sammen med andre musikere og artister som Ronni Le Tekrø og Jan Ingvar Toft.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Singler
  • Shine/Walk Right In (1985)
  • Girls/Right From the Start (1985)
  • II & II/U & I (1985)
  • For alltid (2015)

Med LAVA[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Mr. Walker and the Walkmen[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
  • Walking/They All Come Out at Night (1985)
  • All Good Lies/Touch the Sky (1985)

Alex[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rolf Graf er død», NRK 2. juli 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]