Hockeyfeber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hockeyfeber
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landNorge Norge
UtgivelsesårNorge 7. oktober 1983
Tyskland 5. november 1983 (Lübeck Nordic Film Days)
Lengde104 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense12 år (1983) (Norge)
Bak kamera
RegissørOddvar Bull Tuhus
David Wingate (B-regi)
ManusforfatterOddvar Bull Tuhus
Bjarne Rønning
KomponistGeir Bøhren
Bent Åserud
SjeffotografHalvor Næss
KlipperBjørn Breigutu
Foran kamera
MedvirkendeRune Dybedahl
Liv Bernhoft Osa
Jörn Donner
Sverre Anker Ousdal
Per Theodor Haugen
Rolf Søder
FilmselskapNorsk Film AS
Filmgruppe 1 AS
Eksterne lenker

Hockeyfeber er en norsk dramafilm fra 1983 regissert av Oddvar Bull Tuhus. Hovedrollene spilles av Rune Dybedahl, Liv Bernhoft Osa, Jörn Donner, Sverre Anker Ousdal, Per Theodor Haugen og Rolf Søder.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hockeyfeber forteller ikke bare historien om sammenstøt på isen, men også om livet som det virkelig fortoner seg i det knallharde miljøet amatørsporten utspiller seg i. Filmen skildrer idrettsmiljøet på godt og vondt, og viser hvor tøffe og kyniske kravene til utøverne blir når sponsorenes gunst blir det viktigste.

Ishockeylaget Manglerud/Star holder på å rykke ned fra første divisjon. Ricky (Rune Dybedahl) er en av spillerne på laget, og han forelsker seg i Vera (Liv Bernhoft Osa) som driver med hester. Det er ikke lett for Ricky å kombinere forholdet til Vera med den intense treningen som må til for å komme i mål til neste sesong. Dessuten gjør den vanskelige situasjonen spillerne deprimerte, og både vennskap og idrettsglede står på spill. Lederne har imidlertid mange ideer, og de ivrer for å ta i bruk nye metoder for å skaffe midler til klubben. De vil også skaffe en trener av internasjonalt format. Oppkjøp av spillere, sponsing og stadig tøffere konkurranse gjør det vanskelig å opprettholde lagånden og fellesskapet gutta imellom.

Problemer som knytter seg til penger, idrettsvold og privatliv berøres i denne filmen, hvor vi kommer hockeymiljøet nær innpå livet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Hockeyfeber er den siste av tre ungdomsfilmer som kom fra Oddvar Bull Tuhus sin hånd på begynnelsen av 80-tallet. I 1980 kom 1958, som handlet om Sinsen-gjengen, og i 1982 Fifty/Fifty, en film om knuste drømmer, kjedelige jobber og dansebandsuksess.

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Hockeyfeber fikk brukbar mottakelse av filmanmelderne da den kom.

Aftenpostens Øyvind Thorsen skrev følgende: «I begynnelsen irriterer det noe at spillerne er amatører når det gjelder replikk og mimikk, og ofte blir ord borte i mumlingen, men etterhvert blir det såpass dreis på filmen at man glemmer dette. Tyngde til filmen legger også Liv Bernhoft Osa og Jørn Donner. Donner er som finsk trener ubøyelig, viljesterk, arrogant, men vel vitende om sin kapasitet, og om at de som følger hans ordre vil komme til å vinne».
Dagbladets Thor Ellingsen fremstår som enda mer begeistret i sin omtale og skriver følgende: «Med "Hockeyfeber" fortsetter Tuhus linjen fra 1958 og Fifty/fifty, hvor han skildret norske ungdomskulturer og tar tak i emner filmfolk tradisjonelt har neglisjert hos oss. Han er blitt bedre for hver av disse filmene – og Hockeybefer mener jeg simpelthen er den beste av hans sju spillefilmer til dato. Sjeffotograf Halvor Næss og klipper Bjørn Breigutu bidrar vesentlig til det vellykkede resultatet». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 395. ISBN 82-417-0195-0. 
Jan Simonsen i Filmmagasinet Z var mer delt i synet og skrev følgende i 1983: «Ungdommen rammes av en rekke sykdommer for tiden. Vi har notert oss både Saturday Night Fever, Flashdance-feber og flere andre varianter. Nå utsettes de også for en norsk virus: Hockey-feber! Zs anmelder finner det naturlig å fortsette diagnose-tradisjonen fra salige Filmavisa. Han finner filmens tema interessant, men ser svakhtere ved dramaturgi og gjengivelsen av selve ishockey-spillet».[1]

Filmen fikk terningkast 4 av Dagbladet i 1996.[2]

Videoutgivelser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble utgitt på videokasett første gang midt på 1980-tallet av Esselte og på DVD sommeren 2006.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Simonsen, Jan (Z nr. 4-1983). «Hockey feber». Z. Arkivert fra originalen 2005-04-04. Besøkt 1. september 2008. «finner filmens tema interessant, men ser svakhtere ved dramaturgi og gjengivelsen av selve ishockey-spillet»  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  2. ^ «FILMER PÅ TV». Dagbladet. 28. mars 1996. Besøkt 1. september 2008. 
  3. ^ «Hockeyfeber». Lovefilm.no. Arkivert fra originalen 2009-12-10. Besøkt 1. september 2008. «Premieredato: DVD 28.06.06» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]