Norsk forening for komponister og tekstforfattere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra NOPA)
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk forening for komponister og tekstforfattere
Nopa rgb.png
Offisielt navnNorsk Slagerkomponistforening, TONOs Populærkomponister, Foreningen Norske Underholdningskomponister
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer971 277 920
Stiftet26. januar 1937
LandNorge
HovedkontorOslo
LederOle Henrik Antonsen (Styreleder)
Ansatte4[1]
MedlemmerVåre medlemmer
Nettstedhttps://nopa.no/

Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) er en forening for populærkomponister og sangtekstforfattere i Norge. Foreningen skal fremme norsk skapende tonekunst, musikkverk og tekst i musikkverk, styrke faglige fellesskap, skape møteplasser og arbeide for medlemmenes kunstneriske og økonomiske interesser. Det innebærer blant annet arbeid med opphavsrettslige spørsmål, utdeling av priser og stipendier, samt økonomisk støtte til ulike prosjekter.

Foreningen organiserer i dag over 1250 medlemmer som skaper musikk på alle språk og i alle sjangre. Felles for NOPAs medlemmer er at de oppretter sin egen arbeidsplass, de fleste som selvstendig næringsdrivende eller frilansere.

NOPA er medlemsorganisasjon under TONO og søsterorganisasjon av Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne. Foreningen er dessuten tilknyttet Nordisk Populærautorunion.[2]

NOPA deler ut prisene NOPAs hederspris, NOPAs tekst- og musikkpris, NOPA-stipendet og NOPAs formidlingspris. I tillegg er NOPA med å dele ut Prøysenprisene (Prøysenprisen / Teskjekjerringprisen / Alf Prøysens Ærespris) sammen med Norsk Viseforum, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) og Prøysenhuset[3] og Kardemommestipendiet på vegne av Egner-familien[4]. Foreningen har tidligere delt ut prisen Årets verk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

NOPAs forløper Norsk Slagerkomponistforening ble stiftet i 1937 etter initiativ fra komponister som Kristian Hauger, Jolly Kramer-Johansen og Bjarne Amdahl. Foreningen skiftet navn til TONOs Populærkomponister i 1949 og senere til Foreningen Norske Underholdningskomponister (FNUK). I 1957 ble NOPA etablert som en paraplyorganisasjon for FNUK, TONOs Forfatterlag, Norsk Filmkomponistforening (alle tre TONO-foreninger) og Norsk Revyforfatterforening. Norsk Filmkomponistforening ble senere innlemmet i FNUK og i 1983 fusjonerte FNUK og TONOs Forfatterlag i det som i dag er NOPA.

Styret[rediger | rediger kilde]

Rolle Navn
Styreleder Ole Henrik Antonsen
1. nestleder Kate Havnevik
2. nestleder Tove Bøygard
Styremedlem Arvid Wam Solvang
Styremedlem Karoline Krüger
Styremedlem Torgny Amdam
Styremedlem Samsaya Sampda Sharma
Styremedlem Kjetil Bjerkestrand
Varamedlem Trygve Skaug
Varamedlem Eirik Myhr
Varamedlem Anneli Drecker
Varamedlem Lage Thune Myrberget
Varamedlem Aggie E. Peterson
Varamedlem Tom Roger Aadland
Varamedlem Anette Gilje

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ «NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere går sammen om Prøysenprisene». ballade.no. 16. november 2018. Besøkt 10. april 2020. 
  4. ^ «NOPAs Kardemommestipend til Sinikka Langeland og Ingvar Hovland». ballade.no. 1. mars 2016. Besøkt 10. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]