Hopp til innhold

Norsk forening for komponister og tekstforfattere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NOPA»)
Norsk forening for komponister og tekstforfattere
Offisielt navnNorsk Slagerkomponistforening (1937–1939), TONOs Populærkomponister (1939–1964), Foreningen Norske Underholdningskomponister (1964–)
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971277920
Stiftet26. januar 1937
LandNorge
HovedkontorOslo
Ole Henrik Antonsen (2020)[1]
Nettstednopa.no

Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) er en forening for populærkomponister og sangtekstforfattere i Norge. Foreningen skal fremme norsk skapende tonekunst, musikkverk og tekst i musikkverk, styrke faglige fellesskap, skape møteplasser og arbeide for medlemmenes kunstneriske og økonomiske interesser. Det innebærer blant annet arbeid med opphavsrettslige spørsmål, utdeling av priser og stipendier, samt økonomisk støtte til ulike prosjekter.

Foreningen organiserer i dag[når?] over 1 250 medlemmer som skaper musikk på alle språk og i alle sjangre. Felles for NOPAs medlemmer er at de oppretter sin egen arbeidsplass, de fleste som selvstendig næringsdrivende eller frilansere.

NOPA er medlemsorganisasjon under TONO og søsterorganisasjon av Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne. Foreningen er dessuten tilknyttet Nordisk Populærautorunion.[2]

Prisutdelinger

[rediger | rediger kilde]

NOPA deler ut prisene NOPAs hederspris, NOPAs tekst- og musikkpris, NOPA-stipendet og NOPAs formidlingspris. I tillegg er NOPA med å dele ut Prøysenprisene (Prøysenprisen / Teskjekjerringprisen / Alf Prøysens Ærespris) sammen med Norsk Viseforum, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) og Prøysenhuset[3] og Kardemommestipendiet på vegne av Egner-familien[4]. Foreningen har tidligere delt ut prisen Årets verk.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

NOPAs forløper Norsk Slagerkomponistforening ble stiftet i 1937 etter initiativ fra komponister som Kristian Hauger, Jolly Kramer-Johansen og Bjarne Amdahl. Foreningen skiftet navn til TONOs Populærkomponister i 1949 og senere til Foreningen Norske Underholdningskomponister (FNUK). I 1957 ble NOPA etablert som en paraplyorganisasjon for FNUK, TONOs Forfatterlag, Norsk Filmkomponistforening (alle tre TONO-foreninger) og Norsk Revyforfatterforening. Norsk Filmkomponistforening ble senere innlemmet i FNUK og i 1983 fusjonerte FNUK og TONOs Forfatterlag i det som i dag er NOPA.

Styret (per desember 2021)

[rediger | rediger kilde]
Rolle Navn
Styreleder Ole Henrik Antonsen
1. nestleder Kate Havnevik
2. nestleder Samsaya Sampda Sharma
Styremedlem Thea Hjelmeland
Styremedlem Torgny Amdam
Styremedlem Anne Judith Stokke Wik
Styremedlem Kjetil Bjerkestrand
Varamedlem Anette Gilje
Varamedlem Anneli Drecker
Varamedlem Fredrik Høyer
Varamedlem Jakop Janssøn
Varamedlem Pål Moddi Knutsen
Varamedlem Sigrid Moldestad
Varamedlem Lage Thune Myrberget

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Ole Henrik Antonsen ny styreleder i NOPA». Ballade.no. 
  2. ^ «Om NOPA». NOPA. Besøkt 30. desember 2021. 
  3. ^ «NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere går sammen om Prøysenprisene». ballade.no. 16. november 2018. Besøkt 10. april 2020. 
  4. ^ «NOPAs Kardemommestipend til Sinikka Langeland og Ingvar Hovland». ballade.no. 1. mars 2016. Besøkt 10. april 2020.