Randy Crawford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Randy Crawford
FødtVeronica Crawford
18. feb. 1952[1]Rediger på Wikidata (72 år)
Macon
BeskjeftigelseSanger, jazzmusiker, plateartist Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
Medlem avRandy Crawford Band
Musikalsk karriere
SjangerSoulmusikk,[2] disco, jazz, rhythm and blues
InstrumentVokal[3]
Aktive år1975
PlateselskapColumbia Records, Warner Music Group, MCA Records
IMDbIMDb

Veronica «Randy» Crawford (født 18. februar 1952 i Macon i Georgia i USA) er en amerikansk jazz-, soul- og R&B-sangerinne, som er kjent for 1980-talls-hittene «One Day I'll Fly Away» og «Almaz», som begge er ballader, men hun har også sunget en lang rekke mere «up-beat» sanger.

Hun brukte den norske gruppen Lava som backingband under en Skandinavia-turné i 1980-årene.[4]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Randy Crawford ble født som Veronica Crawford i Macon i Georgia, og ble oppdaget som talent da hun sang i kirkekoret. Allerede som undom ble hun tatt med av sin far på turneer i USA og til Europa.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hennes karriere begynte med en rekke klubbengasjementer omkring 1970. Da hun snart kom til å synge med kjente navn som George Benson og Cannonball Adderley i New York City, ble det fart i karrieren. Opp gjennom 1970-årene ble det derutover til opptredener med musikere som Al Jarreau, Johnny Bristol og Quincy Jones, som befant seg innenfor jazzen eller i grenselandet mellom jazz og R&B. Hun fikk utgitt sitt første album, Everything Must Change, i 1976, men det ble samarbeidet med jazzgruppen The Crusaders som gav henne et gjennombrudd. Hun medvirket på deres album Street Life, og det funkpregede tittelnummeret med Crawford i den vokale forgrunnen ble en stor hit i en rekke land.[trenger referanse]

Det ble begynnelsen på hennes glansperiode, og det etterfølgende album Now We May Begin inkluderte «One Day I'll Fly Away», som nådde helt til topps flere steder i Europa. Etterfølgende album som Secret Combination, Wind Song, Abstract Emotions og Rich and Poor ble likeledes store suksesser for Crawford. Hun ble blant annet kjent for fine fortolkninger av standardnumre som «Rainy Night in Georgia» og John Lennon-sanger som «Give Peace a Chance» og «Imagine». Også balladen «Almaz» ble en stor hit for henne.

I 1990-årene vendte hun fra det mere pop-pregede repertoar tilbake til sine jazz- og soulrøtter med albumet Naked and True. På 2000-tallet har hun blant annet spilt sammen med Joe Sample fra det opprinnelige The Crusaders.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Montreux Jazz Festival Database, Wikidata Q99181182 
  3. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 625, Wikidata Q99181182 
  4. ^ Vinger, Audun (5. februar 2016). «Still cruisin'». Dagens Næringsliv. s. 50. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]