Lava (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lava
Utmerkelser Spellemannprisen i pop (1984)Rediger på Wikidata
OpphavÅrdal, Norge (1977)
SjangerJazzrock, poprock
Aktive år1977
PlateselskapPolydor Records
Medlemmer
Svein Dag Hauge
Per Hillestad
Egil Eldøen
Frode Østang Mangen
Jonny Sjo
Kåre Kolve
Tidligere medlemmer
Per Kolstad
Rolf Graf
Kjell Hestetun
Stein Eriksen
Sigurd Køhn
Marius Müller
Geir Langslet
Stein Austrud

Lava er en norsk musikkgruppe som ble etablert 1977 i Årdal av Per Hillestadtrommer og gitarist Svein Dag Hauge som fikk med seg Kjell Hestetunbass og Stein Eriksentangenter. Bandet spiller jazzrock og poprock.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lavas gjennombrudd i Norge kom etter bandets opptreden på Vossajazz i 1978. Året etter spilte det på Konsertpaleet i Bergen, og dette markerte også starten på bandets samarbeide med Randy Crawford. Gruppen ga ut det selvtitulerte debutalbumet Lava i 1980, med bidrag fra Geir Langslet på tangenter og Olav Stedje som vokalist. Hestetun og Eriksen forlot så bandet, mens kvartetten Hauge, Hillestad og Langslet samt bassist Rolf Graf fortsatte. De ga ut albumet Cruisin i 1981, med bidrag fra Per Kolstadpiano, saksofonisten Sigurd Køhn og Marius Müller på gitar. Låten «Take Your Time» ble en Norges- og Europahit.

Bandets tredje album, Prime Time, ble utgitt i 1982 med Egil Eldøen som ny vokalist og Sidsel Endresen som medvokalist på én låt. I tillegg til den faste besetningen medvirket Per Kolstad og Sigurd Køhn også på denne innspillingen. Prime Time ble nominert til Spellemannspris i klassen for årets rock-album. Albumet ble etterfulgt av en turne med Randy Crawford i 1983[1] som også bidro på utgivelsen Fire i 1984. Dette var Lavas mestselgende album og det vant også Spellemannprisen 1984 for beste pop-album.

Samlealbumet Prime Cuts kom i 1985, og i 1990 ble bandets femte studioalbum, Rhythm of Love, utgitt. Et nytt samlealbum, The Very Best of Lava, ble utgitt i 1996. Da de to neste studioalbumene Polarity fra 2003 og Alibi fra 2005 ble utgitt, var Geir Langslet erstattet av Stein Austrud på tangenter og Kåre Kolve medvirket som saksofonist. Konsertalbumet Symphonic Journey fra 2009 ble spilt inn sammen med Kringkastingsorkestret under en konsert på Rockefeller. Lava ga i 2019 ut Water, bandets åttende studioalbum.

Saksofonisten Sigurd Køhn omkom i tsunamien som ble utløst av jordskjelvet i Indiahavet 26. desember 2004. I juli 2011 ble bassisten Rolf Graf syk og aktiviteten i bandet ble redusert til kun en opptreden på Dark Season-festivalen høsten 2011. Graf døde i juli 2013.[1]

Lava holdt en konsert på Trondheim Jazzfestival våren 2013 med sin nye besetning med Jonny Sjo på bass og Frode Mangen på keyboard. Foruten Sjo har Lava på enkelte konserter brukt Tom Erik Antonsen på bass og som stand-in for Kåre Kolve, har Børge-Are Halvorsen bidratt på saksofon.

Selskapet Preservation Records relanserte mellom 2015 og 2017 deler av katalogen til Lava, med remastrete utgivelser av bandets fem første studioalbum.

I august 2019 utkom albumet Water, innspilt i STC studios i København, med tilleggsmateriale fra Stua Studio i Oslo. Albumet ble utgitt i digitalt format, på CD og vinyl. Musikere på albumet er Jonny Sjo, Frode Mangen, Kåre Kolve, Jens Petter Antonsen og Stian Joneid.[trenger referanse]

I april 2022 gikk Lava i studio i Athletic Sound i Halden.[trenger referanse]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Samlealbum

Konsertalbum

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer
Andre medvirkende

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vinger, Audun (5. februar 2016). «Still cruisin'». Dagens Næringsliv. s. 50. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]