Marius Müller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Marius Müller (født 20. august 1958, død 14. mars 1999[1]) var en norsk gitarist, vokalist, låtskriver, programleder og plateprodusent. Han vokste opp på Manglerud i Oslo og startet karrieren som profesjonell musiker allerede som 16-åring.[2] Han ble for alvor kjent i 1981 med låta «Den du veit»[2] og ga totalt ut seks soloalbum og fem album med bandet Funhouse hvor han var frontfigur. Müller ble regnet som en av Norges fremste gitarister [3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Müller bestemte seg tidlig for at han skulle bli gitarist. Etter å ha blitt foret med Beatlesplater fra han var 6 år av storebroren, skjedde det noe da han som 9-åring var på sommerferie på Sjusjøen ved Lillehammer sammen med familien. Der fikk han høre «The Wind Cries Mary» med Jimi Hendrix på jukeboxen på hotellet. Dette ble et veiskille for ham – «en sanseopplevelse som gjorde at jeg bestemte meg for å gjøre noe med livet mitt» sa han senere i et intervju med Aftenposten.

12 år gammel startet han sitt første band sammen med kompiser fra blokken på Manglerud der han vokste opp. 16 år gammel og rett fra ungdomsskolen, ble han profesjonell gitarist (senere også låtskriver) da han svarte på en annonse fra et fransk band som skulle turnere i Nord-Norge. I de neste 24 årene jobbet han ustanselig med gitaren som fast følgesvenn, både som musiker, komponist, plateprodusent og programleder i radioen og på TV.

Etter turnéen med det franske bandet, jobbet han blant annet med bl.a Jahn Teigen, Alex og Olav Stedje. Han var også medlem i Lava før han ble popstjerne i rakettfart da han gikk solo. Debuten skjedde i 1981 med albumet Den du veit. Tittelmelodien ble en landeplage av de helt store, og ble sammen med balladen Carmen fra 1983 for alltid hengende ved ham. Marius Müller var «den du veit». 10 år seinere sa han til VG at han ikke for alt i verden ville opplevd suksessen som snill «popbamse» på nytt. Da hadde han etablert seg som en gitarist med langt mer tyngde.

På slutten av 80-tallet dannet han Funhouse og dette ble bandet hans fram til det ble oppløst i 1997. I Funhouse fikk Müller vist fram sine eminente egenskaper som gitarist, og bandet levde på sitt rykte som et forrykende live-band på konsertscener landet over.

Parallelt med Funhouse hadde Müller sin solokarriere og ga blant annet ut instrumentalalbumet Seks i 1995. Han jobbet også som studiomusiker, produsent og komponist og laget blant annet filmmusikk til filmer som Veiviseren og Prima Veras Soga om Olav den Hellige. Han vant Gammleng-prisen som studiomusiker i 1985.

Våren 1996 var han en av programlederne i radioprogrammet HerreavdelingenNRK P3.

Müller døde av et illebefinnende den 14. mars 1999, da han kjørte bil på Østre Aker veiAlnabru i Oslo. Han etterlot seg en samboer og en datter.[1]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Album med Funhouse[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Marius Müller døde i trafikkulykke». VG. 15. mars 1999. Besøkt 4. desember 2014. 
  2. ^ a b «Den stille kjempen». VG. 15. mars 1999. Besøkt 26. desember 2014. 
  3. ^ Rockheims utstilling


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]