Arnold Børud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arnold Børud
Født28. okt. 1947Rediger på Wikidata (76 år)
Askim
BeskjeftigelseSanger, komponist, plateprodusent Rediger på Wikidata
EktefelleAnne Marie Børud
BarnThomas Børud
Ole Børud
Linda Børud
NasjonalitetNorge
Medlem avFrisk Luft
Arnold B Family
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Musikalsk karriere
SjangerKristen popmusikk
InstrumentVokal
Aktive år1967

Arnold Børud (født 28. oktober 1947) er en norsk komponist, musiker, sanger, og tekstforfatter. Han har ledet korene Tvers, Mini-Tvers og vært en av gruppen Frisk Luft. Sammen med familien sin har han vært del av Børudgjengen og Arnold B Family.

Arnold Børud vokste opp i Askim, er utdannet som lærer og bor i Grimstad og er ansatt ved Bibelskolen i Grimstad. For sin innsats med sang og musikk fikk han høsten 2008 Kongens fortjenstmedalje i gull.

Børud har tilkjennegitt et kristent livssyn, noe som også gjenspeiles i mye av hans musikk.[1]

Gospelmusikk[rediger | rediger kilde]

Det var sent i 1960-årene i København på en handletur på Strøget at Børud hørte The Edwin Hawkins Singers med sangen Oh Happy Day. Fra da av ble (amerikansk) gospelmusikk en del av livet hans. Senere ble han sterkt påvirket av musikken til Andrae Crouch.

Til å begynne med opptrådte Børud som sangevangelist. Han møtte en del motstand i bedehusmiljøet for sin moderne musikkstil samtidig som han hadde med seg utradisjonelle musikkinstrumenter, som slagverk og kontrabass.

Tvers[rediger | rediger kilde]

I 1970 begynte Arnold Børud på musikklinjen på Hamar lærerskole. Han ble dirigent og korleder for Hamar Domkirkes ungdomskor Praising og leder for ungdomsklubben Forum 1. I 1971 øvde koret inn rockeoperaen Balladen om Jesus. Tidlig i 1970-årene var det en gryende Jesusvekkelsen blant norsk ungdom, senere ble dette til Jesusbevegelsen. Mange i miljøet rundt koret og ungdomsklubben opplevde å bli «veldig tent for Jesus», noe som resulterte at «alle byens ungdommer» var innom klubben og noen møtte i kirken til daglige bønnemøter rundt alterringen klokken 7 om morgenen. En del foreldre ble etter hvert bekymret for sine ungdommer og dette medførte at Arnold Børud ble oppsagt. Han etablerte da det tverrkirkelige ungdomskoret Tvers med tilhold i Filadelfia Hamar.[2] Fra da av tok det av, Arnold Børud markerte seg som dirigent og ble ettertraktet som kursholder og inspirator i et voksende ungdomskor-miljø i norske menigheter. Sangene ble sunget av ungdomskor i hele Skandinavia og var med å sette en trend.[trenger referanse]

Mini-Tvers og Frisk Luft[rediger | rediger kilde]

Mini-Tvers var en sanggruppe, med noen av sangerne fra Tvers. De har utgitt flere plater.

Frisk Luft var en kvartett bestående av Arnold Børud, Kjell Fjalsett, Rune Larsen og Ivar Skippervold. De opptrådte første gang på den første gospelfestivalen på Hedmarktoppen. De har en rekke plateutgivelser og har deltatt i flere TV-programmer i NRK.

Familien Børud[rediger | rediger kilde]

Familien Arnold Børud har spilt inn flere plater, barna ble kjent allerede i oppveksten, fra Børudgjengen. De holdt på i ti år. Senere, da barne ble voksne og etablerte egne familier fortsatte de å opptre som Arnold B Family og turnerte på fulltid i ti år på flere kontinenter. De har deltatt tre ganger i Melodi Grand Prix.

Ole Børud er Arnolds Børuds yngste sønn og fikk tilnavnet «minstemann». Han debuterte som seksåring. Senere er det kommet flere plateutgivelser.

Lisa Børud er datter av Arnolds Børuds eldste sønn, Thomas Børud, gift med Elin Børud. Thomas Børud lager melodiene, mens Arnold Børud skriver sangtekstene. Lisa Børuds yngre søster, Sofie Børud, var med på platinnspillingen God Jul... og har selv en soloplate som heter Gratis. Lisa Børud har spilt inn flere plater, og våren 2010 kom hun med sin 8. plate. Lisa Børuds plater er bl.a: «Lisa Børud», «Hjertevenn», «God jul», «Så takknemlig», «idag«, «favoritter«, "Bli med» og hun har også gitt ut en dvd, «Snikkelora».

Linda Børud har døtrene Emmy og Ella, som har gitt ut et album. Hun har også en sønn, Dennis, som har gitt ut to plater med duoen Alice & Dennis.

Priser[rediger | rediger kilde]

For sin innsats med sang og musikk fikk Børud høsten 2008 Kongens fortjenstmedalje i gull.[3] Den ble overrakt av fylkesmann Hans Røsjordet på en jubileumskonsert i anledning Arnold Børuds 60-årsdag.[4]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Arnold Børud har skrevet over 500 sanger og utgitt eller produsert over 60 plateinnspillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berge, Av Olav Solvangog Erlend (2017). «Er ikke så opptatt av himmelen». Vårt Land - Norges største kristne dagsavis (norsk). Besøkt 18. desember 2020. 
  2. ^ Lie, Geir. Norsk Jesusbevegelse – et historisk overblikk. pdf Arkivert 12. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». Kongehuset. Besøkt 5. februar 2017. 
  4. ^ Gustavsen, Anne. 2007. Gullmedalje til Børud. Korsets Seier, 2. november. Side 34.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gustavsen, Anne. 2007. Gullmedalje til Børud. Korsets Seier, 2. november. Side 34
  • Gustavsen, Anne. 2007. Min største lidenskap er Jesus. Korsets Seier, 26. oktober. Side 22-23
  • Lie, Geir. Norsk Jesusbevegelse – et historisk overblikk. pdf, REFLEKS-Publishing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]