Arnold Børud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Arnold Børud
Født28. oktober 1947 (70 år)
Askim
Ektefelle Anne Marie Børud
Barn Thomas Børud, Ole Børud
Beskjeftigelse Sanger, komponist, plateprodusent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje

Arnold Børud (født 28. oktober 1947) er en norsk komponist, musiker, sanger, og tekstforfatter. Han har ledet korene Tvers, Mini-Tvers og vært en av gruppen Frisk Luft. Sammen med familien sin har han vært del av Børudgjengen og Arnold B Family.

Arnold Børud vokste opp i Askim, er utdannet som lærer og bor i Grimstad og er ansatt ved Bibelskolen i Grimstad. For sin innsats med sang og musikk fikk han høsten 2008 Kongens fortjenstmedalje i gull.

Gospelmusikk[rediger | rediger kilde]

Det var sent på 1960-tallet, i København, på en handletur på Strøget at Arnold hørte Edwin Hawkins, med sangen Oh, happy day when Jesus washed my sins away. Fra da av ble (amerikansk) gospel musikk en del av livet. Senere ble han sterkt påvirket av musikken til Andrae Crouch.

Til å begynne med opptrådte Arnold som sangevangelist. Han møtte en del motstand i bedehusmiljøet for sin moderne musikkstil samtidig som han hadde med seg utradisjonelle musikkinstrumenter, som slagverk og kontrabass.

Tvers[rediger | rediger kilde]

I 1970 begynte Arnold Børud ved Hamar lærerskole, på musikklinjen. Han ble dirigent og korleder,for Hamar Domkirkes ungdomskor Praising og leder for ungdomsklubben Forum 1. I 1971 øvde koret inn rockeoperaen Balladen om Jesus. Tidlig på 1970-tallet var det en gryende Jesusvekkelsen blant norsk ungdom, senere ble dette til Jesusbevegelsen. Mange i miljøet rundt koret og ungdomsklubben opplevde å bli «veldig tent for Jesus», noe som resulterte at «alle byens ungdommer» var innom klubben og noen møtte i kirken til daglige bønnemøter rundt alterringen klokken 7 om morgenen. En del foreldre ble etter hvert bekymret for sine ungdommer og dette medførte at Arnold Børud ble oppsagt. Han etablerte da det tverrkirkelige ungdomskoret Tvers med tilhold i Filadelfia Hamar.[1] Fra da av tok det av, Arnold Børud markerte seg som dirigent og ble ettertraktet som kursholder og inspirator i et voksende ungdomskor-miljø i norske menigheter. Sangene ble sunget av ungdomskor i hele skandinavia og var med å sette en trend.

Mini-Tvers og Frisk Luft[rediger | rediger kilde]

Mini-Tvers var en sanggruppe, med noen av sangerne fra Tvers. De har utgitt flere plateinnspillinger.

Frisk Luft var en kvartett bestående av Arnold Børud, Kjell Fjalsett, Rune Larsen og Ivar Skippervold. De opptrådte første gang under den første gospelfetivalen på Hedmarktoppen. De har en rekke plateutgivelser og har deltatt i flere TV-programmer i NRK.

Familien Børud[rediger | rediger kilde]

Familien Arnold Børud har gjort flere plateinnspillinger, barna ble kjent allerede under oppveksten, fra Børudgjengen. De holdt på i ti år og kom med flere plateutgivelser. Senere, da barne ble voksne og etablerte egne familier fortsatte de å opptre som Arnold B Family og turnerte på fulltid i ti år på flere kontinenter. De har deltatt tre ganger i Melodi Grand Prix.

Ole Børud er Arnolds yngste sønn og fikk tilnavnet «minstemann». Han debuterte som seksåring. Senere er det kommet med flere plateutgivelser.

Lisa Børud er datter av Arnolds eldste sønn Thomas Børud, gift med Elin Børud. Thomas Børud lager melodiene, mens Arnold skriver sangtekstene. Lisas yngre søster Sofie Børud var med på platinnspillingen God Jul... og har selv en soloplate som heter Gratis. Lisa har derimot gjort flere plateutgivelser, og våren 2010 kommer hun med sin 8 plate. Lisa har gjort plater som "Lisa Børud" "Hjertevenn" "God jul" "Så takknemlig" "idag" "favoritter" "Bli med" og hun har også gitt ut en dvd "Snikkelora".

Linda Børud har døtrene Emmy og Ella, som har gitt ut et album. Hun har også en sønn, Dennis, som har gitt ut to plater med duoen Alice & Dennis.

Priser[rediger | rediger kilde]

For sin innsats med sang og musikk fikk han høsten 2008 Kongens fortjenstmedalje i gull.[2] Den ble overrakt av fylkesmann Hans Røsjordet på en jubileumskonsert i anledning Arnold Børuds 60-årsdag.[3]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Arnold Børud har skrevet over 500 sanger og utgitt eller produsert over 60 plateinnspillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lie, Geir. Norsk Jesusbevegelse – et historisk overblikk. pdf Arkivert 12. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». Kongehuset. Besøkt 5. februar 2017. 
  3. ^ Gustavsen, Anne. 2007. Gullmedalje til Børud. Korsets Seier, 2. november. Side 34.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gustavsen, Anne. 2007. Gullmedalje til Børud. Korsets Seier, 2. november. Side 34
  • Gustavsen, Anne. 2007. Min største lidenskap er Jesus. Korsets Seier, 26. oktober. Side 22-23
  • Lie, Geir. Norsk Jesusbevegelse – et historisk overblikk. pdf, REFLEKS-Publishing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]