Drømmeslottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Drømmeslottet
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Norge Norge
Utgitt 1986
Lengde 90 min.
Språk Norsk
Bak kamera
Regissør Petter Vennerød
Svend Wam
Manus Petter Vennerød
Svend Wam
Produsent Petter Vennerød
Svend Wam
Musikk Svein Gundersen
Sjeffotograf Philip Øgaard
Klipp Inge-Lise Langfeldt
Foran kamera
Medvirkende Øyvin Berven
Birgitte Victoria Svendsen
Lasse Lindtner
Mari Maurstad
Petter Vennerød
Hilde Grythe
Filmselskap Norsk Film
Eksterne lenker

Drømmeslottet er en norsk spillefilm fra 1986 i dramasjangeren. Filmen er en nr to i filmtrilogien Sangen om den knuste drømmen. Del én og tre er henholdsvis Adjø solidaritet og Åpen framtid.

I filmen møter vi tre ektepar og deres tilsammen fem barn. I årevis har de tre ekteparene snakket om å flytte sammen i kollektiv, og de kjøper et stort, gammelt trehus. Ideen om det perfekte kollektiv vokser og de drømmer om å tilbringe resten av sine dager i den store villaen. De har pusset, skrapt og malt i et helt år da filmen starter. Det nærmer seg ettårsdagen for innflyttingen, noe som selvsagt skal behørig feires med stort kalas.

De seks voksne har kjent hverandre siden skoledagene og har vært til støtte og hjelp for hverandre opp gjennom årene. De har hatt ungdomstiden sammen og har stått på barrikadene side om side. De trodde de kjente hverandre ut og inn, men etter hvert viser det seg at de ikke gjør det. Dette ene året de har levd tett på hverandre, har avdekket sider ved alle – som irriterer, sårer, gnager og provoserer. De tre parene er blitt sterkt preget av sin tid, som deltakere i ungdomsopprør, EF-striden og Vietnamkrigen. De bærer preg av den politiske polariseringen og ymse motkulturelle strømninger.

For virkeligheten innhenter dem når innflyttingsrusen har lagt seg. Da kommer både nye samlivsproblemer og seksuelle frustrasjoner raskt til overflaten. For selv om det på felleskjøkkenet tilsynelatende råder full harmoni, står det ikke så bra til på soverommene til de enkelte ekteparene. Grenser overskrides på både godt og vondt i en fargesprakende og dyster film.

Wam & Vennerøds opprinnelige intensjon med filmen ikke var å lage kjøkkenbenk-realisme, men heller en filmatisk spissformulering.

I filmen synger Jørn Hoel sangen «Har en drøm». Sangen ble skrevet til filmen av Svein Gundersen (musikk) Trygve Hoff (tekst).

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]