Drømmeslottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drømmeslottet
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1986
Prod.landNorge
Lengde90 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiPetter Vennerød
Svend Wam
ProdusentPetter Vennerød
Svend Wam
ManusforfatterPetter Vennerød
Svend Wam
MusikkSvein Gundersen
SjeffotografPhilip Øgaard
KlippInge-Lise Langfeldt
Foran kamera
MedvirkendeØyvin Berven
Birgitte Victoria Svendsen
Lasse Lindtner
Mari Maurstad
Petter Vennerød
Hilde Grythe
Prod.selskapNorsk Film
Eksterne lenker

Drømmeslottet er en norsk dramafilm fra 1986 regissert av Svend Wam og Petter Vennerød.

Filmen er den andre av en trilogi som har fått fellesbenevnelsen Sangen om den knuste drømmen og som filmskaperne har beskrevet som «et oppgjør med den selvhøytidelige 1968-arven».[1] De andre to er Åpen framtid og Adjø solidaritet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen tar for seg tre ektepar og deres fem barn. I årevis har de tre ekteparene snakket om å flytte sammen i kollektiv, og de kjøper et stort, gammelt trehus. Ideen om det perfekte kollektiv vokser og de drømmer om å tilbringe resten av sine dager i den store villaen. De har pusset, skrapt og malt i et helt år da filmen starter. Det nærmer seg ettårsdagen for innflyttingen, noe som selvsagt skal behørig feires med stort kalas. De seks voksne har kjent hverandre siden skoledagene og har vært til støtte og hjelp for hverandre opp gjennom årene. De har hatt ungdomstiden sammen og har stått på barrikadene side om side. De trodde de kjente hverandre ut og inn, men etter hvert viser det seg at de ikke gjør det. Dette ene året de har levd tett på hverandre, har avdekket sider ved alle – som irriterer, sårer, gnager og provoserer. De tre parene er blitt sterkt preget av sin tid, som deltakere i ungdomsopprør, EF-striden og Vietnamkrigen. De bærer preg av den politiske polariseringen og ymse motkulturelle strømninger. For virkeligheten innhenter dem når innflyttingsrusen har lagt seg. Da kommer både nye samlivsproblemer og seksuelle frustrasjoner raskt til overflaten. For selv om det på felleskjøkkenet tilsynelatende råder full harmoni, står det ikke så bra til på soverommene til de enkelte ekteparene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Wam & Vennerøds opprinnelige intensjon med filmen ikke var å lage kjøkkenbenk-realisme, men heller en filmatisk spissformulering.

I filmen synger Jørn Hoel sangen «Har en drøm». Sangen ble skrevet til filmen av Svein Gundersen (musikk) Trygve Hoff (tekst).

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evensmo, Sigurd (1912-1978) (1992). Det store tivoli: film og kino i Norge. Oslo: Gyldendal. s. 394. ISBN 8205206074. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]