Birgit Strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birgit Strøm
Født9. aug. 1931[1]Rediger på Wikidata
Oslo
Død11. jan. 2007[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkuespiller, dukkespiller, dramaturg, sanger, sakprosaforfatter Rediger på Wikidata
FarJulian Strøm
SøskenElisabeth Strøm Henriksen
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Birgit Målfrid Strøm Lyng (født 9. august 1931 i Oslo, død 11. januar 2007) var en norsk skuespiller og dukkefører som særlig forbindes med Titten Tei og Bamsen Teodor. Hun var særlig kjent for flere populære dokketeaterfigurer i NRK og stemmeroller i radio og på plateinnspillinger. I plateinnspillingen av Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen i 1966 var hun stemmene til Klatremus, Bakergutten og Stabbursmusa. Birgit Strøm var blant annet dukkespilleren som ga liv og stemme i NRKs barne-tv til dokkefigurene Kalle Kra, Triola da Gamba og Titten Tei, som alle var skapt av Karel Hlavatý, Bamsen Teodor som var skapt av Mona Wiig, og Smula.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Etter å ha studert dokketeater i Praha i Tsjekkoslovakia fra 1952 til 1953, ble Birgit Strøm ansatt ved Folketeatrets dokketeater, som var ledet av hennes far Julian Strøm. Der spilte, dramatiserte, instruerte, oversatte og skrev hun en rekke forestillinger fram til 1959. Også søsteren Elisabeth var tilknyttet dukketeatret.

Da Folketeatret ble slått sammen med Det Nye Teater i 1959, ble dukketeatret videreført i den nye institusjonen Oslo Nye Teater. Birgit Strøm ble dukketeatrets nye kunstneriske leder i 1965. Fra 1970 ble hun fast engasjert i barne- og ungdomsavdelinga i NRK, hvor hun blant annet samarbeidet med Rolf Kirkvaag. Hun deltok aktivt i figurteaterorganisasjoner i Norge og utlandet, og mottok en rekke priser for arbeidet sitt.

Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for norsk barnekultur. I 1997 opprettet hun selv en figurteaterpris, Tyrihansprisen, som deles ut annethvert år av UNIMA Norge.

Det var Birgit Strøm som skrev den norske teksten til «The Perfect Nanny» fra filmen Mary Poppins. Den norske versjonen bærer tittelen «Den perfekte barnepike» og det var Strøm selv som spilte den inn på single-plate (Nor-Disc NOR 119) i 1965. Sangen er komponert av Robert M. Sherman og Richard B. Sherman.[2]

Familie[rediger | rediger kilde]

Birgit Strøm var datter av dokketeaterpionéren og skuespilleren Julian Strøm (1901–1992), som hun samarbeidet med både ved Folketeateret og Oslo Nye Teater. Hun var søster av dukkespilleren Elisabeth Strøm Henriksen, og tante av skuespiller og regissør Camilla Strøm Henriksen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]