Eagles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler bandet Eagles. For albumet, se Eagles (album).
Eagles
Eagles.jpg
Eagles i 2008
OpphavLos Angeles, California
Periode197180, 1994-
SjangerRock
Southern rock
Country rock
Aktive år
PlateselskapAsylum og Geffen Records
NettstedEagles hjemmeside
Medlemmer
Don Henley
Joe Walsh
Timothy B. Schmit
Bob Mothersbaugh
Tidligere medlemmer
Bernie Leadon (1971–1975, 2013-2015)
Randy Meisner (1971–1977)
Don Felder (1974–1980, 1994–2001)
Glenn Frey (1971-1980, 1994-2016) (død)

Eagles er et amerikansk band som ble dannet i Los Angeles, California tidlig på 1970-tallet.

Med fem topp én-singler og fire topp én-album, er Eagles blant de mest vellykkede plateartistene på 1970-tallet. På slutten av 1990-tallet var to av deres musikkalbum, Their Greatest Hits 1971–1975 og Hotel California, blant topp 10 av verdens mest solgte album, ifølge Recording Industry Association of America. Det bestselgende studioalbumet Hotel California er rangert som det 37. albumet i Rolling Stone-lista The 500 Greatest Albums of All Time[1], og bandet var rangert #75 på Rolling Stones 2004 liste over 100 Greatest Artists of All Time.[2] De er også den mest plateselgende amerikanske gruppen noensinne, med Eagles: Their Greatest Hits 1971–1975 som bestselgende album i USA foreløpig[3][4]

Eagles slo sprekker i 1980 og var oppløst i 14 år, men slo seg sammen igjen i 1994 grunnet Hell Freezes Over. De har reist på turné periodisk siden den gang, og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1998. Deres siste album Long Road Out of Eden var nummer 1 de fleste plasser i verden i 2007.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprettelse og Suksess[rediger | rediger kilde]

Bandet ble dannet i 1971 da Linda Ronstadts daværende manager, John Boylan, valgte ut Glenn Frey, Bernie Leadon (med bakgrunn bl.a. i bluegrassgruppen The Scottsville Squirrel Barkers), og Randy Meisner. De manglet en trommeslager, helt til Frey ringte Don Henley, som han hadde møtt på Troubadour i Los Angeles. Bandet spilte med Linda Ronstadt på en to måneder lang turné. Etter turneen bestemte de seg for å gå sammen og å lage et eget band, som i fremtiden skulle bli Eagles.

Deres første album, Eagles, var fylt med naturlig countryrock, og ga fra seg tre Topp 40-singler på Billboard. Den første singlen, «Take It Easy», var en sang skrevet av Glenn Freys venn, nabo og countryrock-artist, Jackson Browne. Frey hørte ham spille den og spurte om Eagles kunne få lov til å bruke den. Browne gikk med på det og med et par linjer ekstra lagt til av Frey, ble sangen spilt inn i platestudio og ble en klassiker. Den nådde opp til 12.-plass på Billboard Hot 100, og kjørte bandet opp til stjernestatus. Singlen ble fulgt av «Witchy Woman» og den myke country rock balladen «Peaceful Easy Feeling»; tegnet inn på 9.- og 22.-plass. Eagles var også en stor pågangsdriver i å gjøre Sør-Californias country rock mer populær i USA. Rolling Stonemagasinets liste i 2003 av de «500 Største Albumene gjennom All Tid», endte Eagles på plass #374.

Desperado[rediger | rediger kilde]

Deres andre album, Desperado, hadde temaet Det ville vesten, og introduserte gruppens forkjærlighet for begrepsmessig sangskriving. Historien om den beryktede Vill- Vest gjengen, Doolin-Dalton gjengen var hovedfokuset, som i sangene, «Doolin-Dalton», «Bitter Creek», «Desperado» og «Doolin-Dalton/Desperado (Reprise)». Albumet var ikke like suksessrikt som det første, nådde bare til 41.-plass på USAs Billboard 200-liste. Selv om den inneholdt klassikeren «Tequila Sunrise» og «Desperado». Den førstnevnte kjempet på Billboard Hot 100, men det ble bare en 64.-plass, mens sistnevnte ikke engang ble gitt ut som en single. Den andre singlen fra albumet var «Outlaw Man», som ble den høyest rangerte singlen fra Desperado, rakk til 59.-plass på listen. «Desperado» og «Tequila Sunrise» ble to av Eagles mest populære sanger, «Desperado» er vanligvis ekstranummeret eller siste låt på konserter, men «Outlaw Man» har blitt en ukjent Eagles' A-side. Sangene, «Twenty-One», «Doolin' Dalton» og balladen «Saturday Night» er viktige for å vise fram gitaristen Bernie Leadons dyktighet på banjo, og hans fingerspill på gitar og mandolin.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Konsertalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]