Bob Wills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bob Wills
King of Western Swing
FødtJames Robert Wills
6. mars 1905[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kosse
Død13. mai 1975[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Fort Worth
BeskjeftigelseSanger og låtskriver, orkesterleder, musiker, sanger, fiolinist, sangtekstforfatter Rediger på Wikidata
SøskenLuke Wills[5]
Johnnie Lee Wills[5]
Billy Jack Wills[6]
NasjonalitetUSA
Medlem avBob Wills & His Texas Playboys
UtmerkelserGrammy Lifetime Achievement Award (2007)
Oklahoma Music Hall of Fame (2001)[7]
Musikalsk karriere
SjangerWestern swing
InstrumentFele, vokal
Aktive år1929
PlateselskapVocalion, Charly Records
Nettstedhttps://bobwills.com
IMDbIMDb

James Robert «Bob» Wills (født 6. mars 1905 i Kosse i Limestone County i Texas i USA, død 13. mai 1975 i Fort Worth i Texas) var en amerikansk country-musiker, låtskriver og storband-dirigent innen western swing-sjangeren.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Jim Rob, som han var kjent som i sine yngre leveår, vokste opp som eldstemann i en barneflokk på seks i landlige deler av delstaten Texas. Foreldrene og besteforeldrene lærte ham å spille fele.

Han var ti år gammel da han stod på en scene og opptrådte for første gang. Han ble utdannet frisør, men forsøkte seg innen en rekke andre jobber og yrker før han i 1929 sluttet seg til et Medicine Show som dro rundt og besøkte og opptrådte på det ene årsmarkedet etter det andre. En av hans brødre Johnny Lee Wills, som selv skulle gjøre musikalsk suksess i sitt band Johnny Lee Wills & His Boys og hadde en rekke store hits i 1950-årene i Western Swing-stilen.

Musikalsk gjennombrudd og karriere[rediger | rediger kilde]

Bob Wills opptrådte i løpet av 1930-tallet i Oklahoma. Wills dannet flere band og spilte på radio sør og vest i USA. I 1934 dannet han «Texas Playboys» med seg selv på fele, Tommy Duncan som sanger og pianist, June Whalin som rytmegitarist, Johnnie Lee Wills på tenor-banjo og Kermit Whalin på stål- og bassgitar. Gruppen spilte mye på en radiostasjon i Tulsa i Oklahoma. Den ble etterhvert utvidet med Leon McAuliffe på stålgitar, Al Stricklin på piano, Smokey Dacus på perkusjon og en blåseseksjon.

Bob Wills laget jazz-aktige arrangement, og «Texas Playboys» hadde vedvarende popularitet også på 1940-tallet med slagere som «Steel Guitar Rag», «New San Antonio Rose», «Smoke On The Water», «Stars And Stripes On Iwo Jima» og «New Spanish Two Step».

Wills and the Texas Playboys gjorde innspillinger for flere ulike plateselskap som Vocalion, Okeh, Columbia og MGM. I 1950 hadde Wills to sanger på Topp 10-listen, «Ida Red Likes The Boogie» og «Faded Love». I årene som fulgte slet Wills med dårlig helse og økonomi. Gruppen fortsatte å turnere, selv om musikkstilen deres ble mindre populær som følge av framveksten av rock and roll. I 1962 hadde Wills et hjerteinfarkt, og måtte oppløse «Playboys». Han fortsatte likevel med å gjøre soloopptredender.

Country Music Hall of Fame tok inn Wills i 1968, og den lovgivende forsamling i Texas æret han for hans bidrag til amerikansk musikk.[8]

I 1973 var han i ferd med å spille inn et album med Merle Haggard da et slag sendte han i koma frem til han døde i 1975. Rock and Roll Hall of Fame tok med Wills and the Texas Playboys i 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Bob-Wills, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID willsj[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b www.oxfordreference.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.bear-family.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ omhof.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «SENATE CONCURRENT RESOLUTION»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]