Pytagoras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pythagoras)
Hopp til navigering Hopp til søk
Pytagoras
Kapitolinischer Pythagoras.jpg
Født6. århundre f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
SamosRediger på Wikidata
Død490-årene f.Kr.[2]Rediger på Wikidata
Metapontion[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Matematiker, filosof, politiker, skribent, musikkforsker, musikkteoretikerRediger på Wikidata
Ektefelle TheanoRediger på Wikidata
Far MnesarchusRediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Mnesarchus, Myia, Damo, Telauges, Arignote, AesaraRediger på Wikidata

En figur som illustrerer Pytagoras’ læresetning.

Pytagoras (gresk: Πυθαγόρας) (født ca. 570 f.Kr. i PythagoreioSamos, død 495 f.Kr. i Kroton, Calabria) var en gresk filosof, mystiker og matematiker.

Begge navneformene Pythagoras[3] og Pytagoras[4] er i bruk. Språkrådet anbefaler Pytagoras.[5]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han skal ha reist til Egypt, Babylon og India.[6] Han tok med seg kunnskap fra disse samfunnene tilbake til Hellas der han grunnla en mysterieskole i Kroton, en av de greske byene i Calabria i Italia. Her fant han en beskytter og velgjører, Milo, stedets rikeste mann. Milos datter Theano ble Pytagoras' yndlingselev; senere giftet de seg. Ifølge Jamblikos, den siste lederen for den syriske nyplatoniske skolen i Evboia, arbeidet Theano med det gylne snitt. Datteren Damo skal ha fått ansvaret for Pytagoras' etterlatte skrifter. De to andre døtrene, Arignote og Miyia, var også pythagoréere.[7] Det er vanskelig å avgjøre hvilke av de oppdagelsene som krediteres ham som virkelig er hans egne, hvilke som bør tilskrives andre medlemmer av skolen, og hvilke han selv hadde lært under sine langvarige reiser.

Pytagoras trodde på reinkarnasjon, og mente at menneskets sjel også kan bli gjenfødt i et dyr. Hans disipler i de høyeste gradene fikk ikke spise noen form for kjøtt eller fisk. Pytagoras var selv vegetarianer.[trenger referanse] Pytagoras anbefalte ofring av mat til gudene, men avviste bestemt blodoffer. Han mente at slakting bringer fram de laveste drifter og begjær i mennesket, og derved også øker sannsynligheten for krig og annen voldsbruk mennesker imellom. For ham var sjelen en fallen guddom, forurenset av denne verden og innesperret i legemet som i en grav, dømt til et evig kretsløp av gjenfødsler, men med mulighet til å utfris gjennom rituelle renselser som ville bringe harmoni mellom sjelen og verden rundt den. Han satte ord på den allmennmenneskelige erfaringen av å være en fremmed i en verden som ikke er vårt rette element.[8]

Matematikk og musikk[rediger | rediger kilde]

Han kjente til at jorda er rund. Han gjorde den observasjonen at nordstjernen står høgere på himmelen etter hvert som en forflytter seg mot nord. At et skip forsvinner i havet med økende avstand fra observatøren, tok han som nok et bevis for teorien.

Pytagoras hevdet at jorda er omgitt av et antall roterende krystallsfærer som bærer himmellegemene. Senere kom skolen hans fram til at det måtte være jorda som roterte – det var enklere å forklare ei jord i bevegelse enn at hele himmelen skulle være i bevegelse.

Pytagoras mente at alle ting er grunnleggende matematisk og kan forstås som tall. Dog må man huske på at på Pytagoras tid, fantes ingen egen symbolverden for tall; alle de greske bokstavene hadde tallverdi, slik som fønikisk og hebraisk. Han lot seg fascinere av sammenhengen mellom tonehøyde og lengden på en vibrerende streng, og han utvida denne sammenhengen til å gjelde astronomiske forhold. Han mente at planetene ikke er tilfeldig plassert; avstanden og hastigheten svarer til harmoniske tallproporsjoner.

Pytagoras’ læresetning sier at i en rettvinklet trekant er summen av kvadratene av katetenes lengder lik kvadratet av hypotenusens lengde:

hvor katetene kalles og og hypotenusen . Dette teoremet var kjent av babylonerne minst 1000 år før Pytagoras' tid, mens andre greske matematikere påstod at det kom fra Egypt.

Pytagoreiske talltripler er heltallstripler som passer i Pytagoras' setning, f.eks:

Læresetningen hadde for Pytagoras en esoterisk betydning. I den ideelle trekanten der sidene har forholdet 3 : 4 : 5, representerer tre den trefoldige sjel og fire den firfoldige materien, mens femtallet representerer mennesket. Når disse tallene opphøyes ved å multipliseres med seg selv, oppstår det fullkomne menneske som er likeverdig med summen av den fullkomne sjel og det fullkomne legeme.

Det esoteriske systemet til Pytagoras var basert på slike sammenhenger eller korrespondanser. Han underviste i de matematiske sammenhengene mellom de sju tonene i skalaen, og lærte at de psykiske virkningene av tonene henger sammen med frekvensene til de sju fargene i regnbuen og med de sju astrologiske planetene.

Hvert himmellegeme skaper sin egen lyd, og summen av disse lydene er sfærenes musikk, som mennesket kan lære seg til å oppfatte og samstemme seg med. Han lærte sine tilhengere hvordan de kunne helbrede både fysiske og psykiske lidelser ved hjelp av musikk.

De filosofiske og metafysiske lærdommene til Pytagoras fikk stor betydning for senere greske filosofer, ikke minst for Sokrates og Platon. En disippel, Hippasos fra Metapontum, prøvde å komme frem til kvadratroten av 2. Han fant ingen slik brøk, derimot det som kalles et irrasjonalt tall. Pytagoras hadde forklart verden ved hjelp av hele tall og så på Hippasos' påstand som et kjetteri. Disippelen ble derfor kastet i havet av andre pythagoréere og druknet.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ EB-11 / Pythagoras, «The exact year of his birth has been variously placed between 586 and 569 B.C., but 582 may be taken as the most probable date.»[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Pythagoras, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Pythagoras, besøkt 11. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Pythagoras og de tonende tall. Oslo: Tanum-Norli. 1980. ISBN 82-518-0900-2. 
 4. ^ «Pytagoras». Store norske leksikon. Besøkt 6. april 2021. 
 5. ^ «Historiske navn». Språkrådet. Besøkt 6. april 2021. 
 6. ^ Christopher Redwing: Pythagoras; His Life, Teaching and Influence Ithaca, Cornell University Press 2002. ISBN 0-8014-4240-0
 7. ^ Audun Holme: Hvor ble de av? Kvinner i matematikkens historie, P2-akademiet bind 32, forlaget Transit, Oslo.
 8. ^ Karen Armstrong: Historien om Gud (s.60), forlaget Gyldendal, Oslo 1995, ISBN 82-05-30365-7
 9. ^ Simon Singh: Fermat's last theorem, forlaget Fourth Estate, London 2002

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Lång, F. (2005). Mitt liv som Pythagoras. Esbo: Schildt. ISBN 951-50-1510-3. 
 • K. S. Guthrie, red. (1988). The Pythagorean Sourcebook and Library. Grand Rapids: Phanes Press. ISBN 0-933999-51-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • The complete Pythagoras (engelsk) – En samling av biografier og fragmenter av tekst relatert til Pythagoras.
 • O'Connor, John J., og Edmund F. Robertson: «Pythagoras of Samos». MacTutor History of Mathematics archive.