Boëthius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boëthius
Boethius initial consolation philosophy.jpg
Fødtca. 480[1]Rediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Død520-årene[1]Rediger på Wikidata
Pavia[2]Rediger på Wikidata
Gravlagt San Pietro in Ciel d'OroRediger på Wikidata
Ektefelle ElpisRediger på Wikidata
Far Manlius BoethiusRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Filosof, statsmann, skribent[3], musikkforsker, musikkteoretiker, politiker, matematikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Ostrogothic KingdomRediger på Wikidata

Boëthius i fengslet (fra et manuskript av Filosofiens trøst fra 1385)

Anicius Manlius Severinus Boëthius (født ca. 480 i Roma, død 524 eller 525) var en kristen filosof500-tallet. Han tilhørte en gammel og viktig familie med medlemmer som keiser Olybrius og mange konsuler. Hans far Fl. Manlius Boëthius var konsul i 487, etter at Odoaker avsatte den siste vestromerske keiseren. Boëthius selv var konsul i 510 i ostrogoternes kongedømme. I 522 opplevde han at hans to sønner ble konsuler. Boëthius ble henrettet av kong Theoderik den store, som mistenkte ham for å stå i ledtog med Det bysantinske riket. Han feires i den katolske kirke 23. oktober. I Danmark kalles han St.Søren.

Liv[rediger | rediger kilde]

Boëthius' nøyaktige fødselsdato er ikke kjent. Den settes imidlertid omkring 480 e.Kr., samme år som St. Benedikt ble født. Boëthius fødtes inn i en patrisierfamilie som hadde vært kristen i om lag et århundre. På fedresiden var han i slekt med to paver, og begge foreldrene regnet romerske keisere blant sine slektninger.

Man vet ikke hvor Boëthius fikk sitt grundige kjennskap til gresk. De historiske dokumentene er tvetydige når det gjelder dette, men Boëthius kan ha studert i Athen, og kanskje Alexandria. På grunn av sin lærdom og erfaring, gikk han i Theoderik den stores tjeneste. I 520, i en alder av 40 år, var han blitt magister officiorum. Senere ble hans to sønner utnevnt til konsuler. I 523 ga imidlertid Theoderik ordre om å kaste Boëthius i fengsel for forræderi, antagelig fordi han ble mistenkt for å stå i ledtog med den bysantinske keiseren Justinus I. Boëthius selv angir sine rivalers sladder som grunn. Han ble i alle fall satt i fengsel i Pavia og henrettet i 524 eller året etter.

Verker[rediger | rediger kilde]

Boëthius mest populære verk er Filosofiens trøst (Consolatio philosophiae), som han skrev i fengslet, men hans livsmål var å bevare den klassiske kunnskapen, spesielt filosofien. Han planla å oversette Aristoteles' og Platons verker fra gresk til latin. Hans oversettelse av Aristoteles verk om logikk var den eneste betydelige del av Aristoteles' verker som var tilgjengelig i Europa inntil 1100-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: