Boëthius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boëthius
FødtAnicius Manlius Severinus Boethius
ca. 480[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Roma (Kingdom of Italy)
Død524[5][6]Rediger på Wikidata
Pavia (Østgoterriket Italia)[7]
BeskjeftigelseFilosof, skribent, musikkforsker, musikkteoretiker, politiker, matematiker, oversetter Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleElpis
FarManlius Boethius
BarnBoethius
Symmachus
NasjonalitetØstgoterriket Italia
GravlagtSan Pietro in Ciel d'Oro

Boëthius i fengslet (fra et manuskript av Filosofiens trøst fra 1385)

Anicius Manlius Severinus Boëthius (født ca. 480 i Roma, død 524 eller 525) var en kristen filosof500-tallet. Han tilhørte en gammel og viktig familie med medlemmer som keiser Olybrius og mange konsuler. Hans far Fl. Manlius Boëthius var konsul i 487, etter at Odoaker avsatte den siste vestromerske keiseren. Boëthius selv var konsul i 510 i ostrogoternes kongedømme. I 522 opplevde han at hans to sønner ble konsuler. Boëthius ble henrettet av kong Theoderik den store, som mistenkte ham for å stå i ledtog med Det bysantinske riket. Han feires i den katolske kirke 23. oktober. I Danmark kalles han St.Søren.

Liv[rediger | rediger kilde]

Boëthius' nøyaktige fødselsdato er ikke kjent. Den settes imidlertid omkring 480 e.Kr., samme år som St. Benedikt ble født. Boëthius fødtes inn i en patrisierfamilie som hadde vært kristen i om lag et århundre. På fedresiden var han i slekt med to paver, og begge foreldrene regnet romerske keisere blant sine slektninger.

Man vet ikke hvor Boëthius fikk sitt grundige kjennskap til gresk. De historiske dokumentene er tvetydige når det gjelder dette, men Boëthius kan ha studert i Athen, og kanskje Alexandria. På grunn av sin lærdom og erfaring, gikk han i Theoderik den stores tjeneste. I 520, i en alder av 40 år, var han blitt magister officiorum. Senere ble hans to sønner utnevnt til konsuler. I 523 ga imidlertid Theoderik ordre om å kaste Boëthius i fengsel for forræderi, antagelig fordi han ble mistenkt for å stå i ledtog med den bysantinske keiseren Justinus I. Boëthius selv angir sine rivalers sladder som grunn. Han ble i alle fall satt i fengsel i Pavia og henrettet i 524 eller året etter.

Verker[rediger | rediger kilde]

Boëthius mest populære verk er Filosofiens trøst (Consolatio philosophiae), som han skrev i fengslet, men hans livsmål var å bevare den klassiske kunnskapen, spesielt filosofien. Han planla å oversette Aristoteles' og Platons verker fra gresk til latin. Hans oversettelse av Aristoteles verk om logikk var den eneste betydelige del av Aristoteles' verker som var tilgjengelig i Europa inntil 1100-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture, Mirabile author ID 19278[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 8341[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Store russiske encyklopedi, Den store russiske encyklopedi artikkel-ID 3109484[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0010676[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ MacTutor History of Mathematics archive[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.bartleby.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.ccel.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: