Babylonsk matematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Babylonsk leirtavle med symboler. De diagonale symbol er en tilnæring av kvadratroten av 2 i fire seks desimale tall, som er om lag seks desimaltall.
1 + 24/60 + 51/60² + 10/60³ = 1,41421296…

Babylonsk matematikk er matematikken som utviklet seg i Mesopotamia for 5 000 år siden. Allerede rundt 3000–2000 f.Kr. hadde babylonerne et godt utviklet system for å uttrykke tall og beregninger.[trenger referanse] Babylonerne benyttet et seksagesimalsystem, et posisjonssystem med grunntall 60. Stillingen til tallet avgjorde betydningen som i titallsystemet. I noen tilfelle benyttet de også et tegn for null. Det store grunntallet 60 har sin forklaring i at to tidligere tallsystem ble satt sammen til ett.

Leirtavle fra Plimpton 322

De benyttet store tallberegninger i forbindelse med astronomiske utregninger, og flere moderne inndelinger kan spores tilbake til babylonske kilder. Et eksempel på dette er inndelingen av en vinkel i grader, minutter og sekunder. At sirkelen er inndelt i 360° kommer trolig at de regnet året til å bestå av 360 dager, slik at en grad tilsvarte til et daglig skritt av sola i ekliptikken.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]