Sjel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sjelen forlater kroppen etter døden i en illustrasjon fra Rosarium philosphorum.

En sjel, vanligvis omtalt i bestemt form, som sjelen, er ifølge mange religiøse og filosofiske tradisjoner en selvbevisst «eterisk substans» som er unikt for hvert vesen. Det tenkes ofte at sjelen gir grunnlag for bevissthet, og den betraktes av mange som udødelig.

Metamystikk[rediger | rediger kilde]

Sjelen inkluderer vanligvis i metafysisk filosofisk teori både det tenkende «jeg» og personligheten som er resultat av slik tenkning og kan derfor betraktes som en selvstendig enhet som kan fri seg fra den fysiske kroppen. Den fysiske kropp betraktes som ledningsnett og «datamaskin» som kan utføre automatiske oppgaver gitt av sjelen i en slik teori.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Aristoteles hadde en utvidet «sekkebetegnelse» for sjel og hevdet at plantene har en vegetativ sjel, de kan ta opp næring, dyr har i tillegg en sensorisk og motorisk sjel, de kan sanse og røre på seg, mens menneskene i tillegg har en fornuftig sjel. Med sjel menes da den formale årsaken til en levende organisme.

Religion[rediger | rediger kilde]

Ifølge Bibelen er mennesket falt fra uskyldighet til skyldighet i syndefallet. Sjelen frelses ifølge kristendommen ved tro.

Se også[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.