Dikaiarkhos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dikaiarkhos (Greek: Δικαίαρχος, Dikaiarkhos; også skrevet Dicaearchus, Dicearchus, Dicearch, Diceärchus, eller Diceärch) (ca. 350 - 285 f.Kr.) var en gresk filosof, kartograf, geograf, matematiker og forfatter. Han var Aristoteles' student i Lykeum. Svært lite av hans verker er bevart. Han skrev om Hellas' historie og geografi, og hvor hans viktigste verk som man kjenner tittelen på var Livet i Hellas. Han ga viktige bidrag til kartografien hvor han var blant de første til å benytte geografiske koordinater. Han skrev også flere bøker om filosofi og politikk.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av en Pheidias og født i greske MessinaSicilia, skjønt han bodde den største delen av livet sitt i Hellas, og særlig på Peloponnes. Han var en disippel av Aristoteles,[1] og var en venn av Theofrastos som han dedikerte en del av sine skrifter til. Han døde en gang rundt 285 f.Kr.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Dikaiarkhos ble meget høyt ansett i antikken som en filosof og som en mann som hadde omfattende informasjon om et mangfold av ting.[2] Hans verker er i dag kjent kun gjennom de mange fragmenter og sitater fra senere skribenter. Hans verker behandlet geografiske, politiske, historiske, filosofiske og matematiske spørsmål, men det er vanskelig å tegne opp en nøyaktig liste ettersom det som er sitert som tapte verker synes å ha vært seksjoner av større. De bevarte fragmentene gir oss heller intet klart bilde av de verker som de en gang tilhørte. De geografiske verkene til Dikaiarkhos var i henhold til Strabo,[3] kritisert i mange respekt av Polybios og av Strabo selv,[4] utilfredsstillende for hans beskrivelse av vestlige og nordlige delen av Europa hvor Dikaiarkhos selv aldri besøkte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cicero, de Legibus, iii. 6.
  2. ^ Cicero, Tusculanae Quaestiones, i. 18, de Officiis, ii. 5; Varro, de Re Rust. i. 2.
  3. ^ Strabo, ii.
  4. ^ Strabo, iii.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mirhady, David C. (2001): «Dicaearchus of Messana: The Sources, Texts and Translations», i: Fortenbaugh, W., Schütrumpf, E., (red.): Dicaearchus of Messana: Text, Translation, and Discussion. Transaction Publishers.. ISBN 0-7658-0093-4