Lucius Tarquinius Superbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lucius Tarquinius Superbus
Tarquinius-Superbus.jpg
Født 6. århundre f.Kr.
Roma
Død 495 f.Kr.
Kumae
Far Lucius Tarquinius Priscus
Mor Tanaquil
Barn Sextus Tarquinius
Nasjonalitet Romerriket

Lucius Tarquinius Superbus (født 535 f.kr, død 496 f.kr) var den siste konge av Roma før den romerske republikk tok over. Tarquinius var sønn av Priscus og svigersønn av Servius og var også av etruskisk herkomst. Det var under hans styre at etruskerne nådde toppen av sin makt. I motsetning til kongene før ham, brukte han vold, mord og terror for å opprettholde kontrollen over Roma. Han opphevet mange av de tidligere grunnlovsreformene som hans forgjengere hadde innført. Den eneste positive tingen han gjorde for Roma var å fullføre Jupiter-tempelet som hans far Priscus hadde startet på.

Tarquinius fjernet og ødela alle sabinetemplene og alterne fra den Tarpeiske klippe. Folket i Roma ble rasende. Folket ville ikke lenger tolerere hans tyranniske styre da han tillot voldtekten av Lucretia, en romersk patrisier, utført av hans egen sønn. Lucretias slektning, Lucius Junius Brutus, forgjengeren til Marcus Brutus, sammenkalte senatet og fikk Tarquinius og monarkiet utvist fra Roma i 510 f.Kr..

Etter at Tarquinius ble utvist, flyktet han fra Roma og døde senere i eksil i Campania i år 496 f.kr

Etter utkastelsen av Superbus stemte senatet for å aldri igjen tillate styret til en konge og reformerte Roma til republikansk styre i 509 f.Kr.. Lucius Junius Brutus og Lucius Tarquinius Collatinus, et medlem av Tarquin-familien og Lucretias enkemann, ble de første konsulene i Romas nye styre. Denne nye styreformen skulle lede romerne til å erobre mesteparten av middelhavsverdenen og ville overleve i de neste fem hundre årene inntil Julius Cæsar og Cæsar Augustus.