Hopp til innhold

Olympiade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stadium ved antikkens greske Olympia

Olympiade (fra gresk Ὀλυμπιάς, Olympiás)[1] betegner enten en periode på fire år (tiden mellom to olympiske leker) eller en feiring av de olympiske lekene.[1]

Den etymologiske kilden er det gammelgreske ordet olympias, som betegnet de fire årene som gikk mellom hver gang antikkens olympiske leker ble avholdt i byen Olympia.[2] Selv om antikkens olympiade ble etablert i Hellas’ arkaisk tidsperiode, var det ikke før Hippias at en konsistent liste ble etablert og ikke før Eforos i den hellenistiske perioden at den første registrerte olympiske konkurransen ble brukt som en kalenderepoke. Antikkens forfattere var enige om at andre olympiader hadde blitt holdt før løpet vunnet av Koroibos fra Elis, men var uenige om hvor mange; konvensjonen ble opprettet for å plassere Koroibos’ seier på et tidspunkt tilsvarende sommeren 776 f.Kr. i den gregorianske kalenderen og behandle den som år 1 av den første olympiade. Andre olympiade begynte med de neste lekene sommeren 772 f.Kr.

De siste olympiske lekene i antikken ble avholdt i 393 e.Kr., da de ble forbudt av den romerske keiser Theodosius den store i 394 e.Kr. som et hedensk arrangement. Mot midten av 400-tallet var det slutt på bruken av olympiade for å betegne det fireårige tidsintervallet.

Den internasjonale olympiske komité har gjenopptatt regningen i olympiader for de moderne olympiske lekene. I det olympiske charteret[3][4] står det blant annet at:

  • De olympiske lekene består av Olympiadens leker (sommerlekene) og De olympiske vinterlekene.
  • en olympiade varer i fire kalenderår.
  • regningen i olympiader begynner i 1896, hvor den første av Olympiadens leker ble avholdt i Athen, og går kontinuerlig.
  • Olympiadens leker feires i løpet av det første året av en olympiade, og De olympiske vinterleker feires i løpet av det tredje.

Olympiade brukes også i navnet på andre typer regelmessige internasjonale konkurranser, som for eksempel Sjakkolympiaden, Den internasjonale matematikkolympiaden, Den internasjonale kjemiolympiaden, og videre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b olympiade, NAOB
  2. ^ «Olympiad (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «Charte olympique» (PDF) (fransk). Comité international olympique. 13. september 2009. Besøkt 20. oktober 2009. 
  4. ^ «Olympic charter» (PDF) (engelsk). International Olympic Committee. 12. september 2009. Besøkt 20. oktober 2009.