Diodorus Siculus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diodorus Siculus
Fødtca. 90 f.Kr.Rediger på Wikidata
Agyrion (Sicilia (romersk provins))
Dødca. 30 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHistoriker, geograf, mytograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetAgyrion

Bibliotheca historica, 1746

Diodorus Siculus (latinsk for Diodoros fra Sicilia; gresk Διόδωρος Σικελιώτης), var en gresk historiker som levde omkring Kristi fødsel. Han var født i Agyrium, i dag kalt Agira, på Sicilia, og bodde senere i Roma.

Med unntak av hentydninger i hans eget verk Bibliotheca historica (Det historiske bibliotek) og er det ikke bevart noen videre informasjon om Diodorus’ liv. Kirkefaderen Hieronymus skriver hans Chronicon i året for «Abraham 1968», det vil 49 f.Kr.: «Diodorus fra Sicilia, en skribent av gresk historie, ble berømt». Hans engelske oversetter, Charles Henry Oldfather, har bemerket at den «påfallende tilfeldighet» at en av kun to kjente greske inskripsjoner fra Agyrium (I.G. XIV, 588) er på gravsteinen til en «Diodorus, sønnen til Apollonius».

Diodorus er kjent for et meget langt verk på over førti bind. Deler av verket er bevart. Det synes ikke å være det beste verket man har, siden det i høy grad inneholder notater og sitater. Men gjennom ham er en rekke opplysninger bevart fra tidligere verk som er gått tapt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Diodorus Siculus: Library of History. Oversatt av Oldfather, C. H.; Loeb Classical Library. Cambridge, MA. Harvard University Press, 1935.
  • Lloyd, Alan B.: Herodotus Book II, Introduction, Leiden, E.J.Brill, 1975.
  • Buckley, Terry: Aspects of Greek History London, 1996.