Presidenten for Det europeiske råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det europeiske råds nåværende president, Donald Tusk.
Herman Van Rompuy ble i 2009 valgt som den første president for De europeiske råd, og satt frem til 2014.

Presidenten for Det europeiske råd leder Det europeiske råds arbeid. Presidenten velges av Det europeiske råd for en periode på to og et halv år.[1] President er fra 1. desember 2014 polske Donald Tusk. Han ble i 2017 gjenvalgt for en ny periode.

Vervet som president for Det europeiske råd ble innført ved Lisboa-traktaten i 2009. Tidligere hadde embetet som leder av Det europeiske råd vært uoffisielt, for øvrig på samme måte som Det europeiske råd selv var uoffisielt ved opprettelsen i 1975. Det personlige ledervervet ble utøvet av stats- og regjeringssjefen i den medlemsstat som på det aktuelle tidspunkt hadde ledelsen («formannskapet») av Det europeiske råd. Oppgaven med å lede Det europeiske råd skiftet mellom medlemsstatene hvert halve år.

Den tidligere belgiske statsminister Herman Van Rompuy ble i 2009 valgt som den første president, og han gikk inn i vervet da Lisboa-traktaten trådte i kraft 1. desember 2009. Van Rompuys opprinnelige periode strakk seg til 31. mai 2012, men hans periode ble senere forlenget med en ny periode til 30. november 2014. Van Raompuy satt som president frem til 1. desember 2014, da den tidligere polske statsministeren Donald Tusk overtok. Tusks periode varer frem til 31. mai 2017. Tusk ble 9. mars 2017 gjenvalgt for en ny periode, fra 1. juni 2017 til 30. november 2019.[2] Vedtaket ble gjort mot hans hjemland Polens stemme.[3]

Presidenten skal lede Det europeiske råd og gi det fremdrift.[4] Hun eller han skal i dette arbeidet samarbeide med presidenten for Europakommisjonen og Rådet for alminnelige anliggender. Videre skal presidenten arbeide for å oppnå sammenhold og konsensus i De europeiske råd. Etter hvert møte i Det europeiske råd skal presidenten avgi rapport til Europaparlamentet.

Så langt det ikke kommer i konflikt med arbeidsoppgavene til Unionens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk skal presidenten også representere unionen utad i spørsmål knyttet til den felles utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Donald TuskHerman Van Rompuy

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]