Platforma Obywatelska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Platforma Obywatelska
LandPolen
Leder(e)Donald Tusk (3. juli 2021–)
Grunnlagt24. januar 2001
ForgjengerAkcja Wyborcza Solidarność
HovedkvarterWarszawa
Ungdomsorg.Stowarzyszenie "Młodzi Demokraci"
Antall medlemmer17 000 (2015)
IdeologiLiberalkonservatisme kristendemokrati
Politisk posisjonSentrum[1]
Nettstedwww.platforma.org (pl)
Sejm
122 / 460
(når?)
Europaparlamentet
14 / 705
(når?)
Polens senat
36 / 100
(når?)

Platforma Obywatelska (PO) (norsk: «Borgerplattformen») er et kristendemokratisk og liberal-konservativt politisk parti i Polen. Foran parlamentsvalget i Polen 2023 inngikk PO i borgerkoalisjonen Koalicja Obywatelska (KO).

Historie[rediger | rediger kilde]

PO ble dannet før parlamentsvalget i 2001 av Andrzej Olechowski, Maciej Płażyński og Donald Tusk, som en sammenslutning av økonomisk liberale og konservative krefter med røtter i Solidaritet. Det har avgrenset seg fra den kirkelige, katolsk-nasjonalistiske høyresiden, og er et parti med en klar pro-europeisk profil. Partiet står dermed for en mindre nasjonalistisk og konfronterende linje i forhold til Polens naboland enn Kaczynski-regjeringen gjorde.

Bakgrunnen for dannelsen av partiet var at den tidligere utenriks- og finansministeren, den da partiløse Andrzej Olechowski, fikk overraskende stor oppslutning ved presidentvalget i 2000, etter å ha foreslått privatisering av offentlige tjenester, forenkling av regelverket for næringsdrivende og flat skatt. Borgerplattformen er pragmatisk og kan samarbeide med både den klerikalnasjonale delen av høyresida og de teknokratiske strømningene som dominerer det sosialdemokratiske venstre.

Ved valget i 2001 ble det nest største parti. Det var i opposisjon inntil parlamentsvalget i 2007, da partiet gjorde et brakvalg med 41,51 prosent av stemmene. Etter dette valget ble partileder Donald Tusk ny statsminister, og satt som statsminister fram til han i 2014 ble valgt som ny president for Det europeiske råd. Han ble etterfulgt som statsminister av Ewa Kopacz, som satt fram til partiet i parlamentsvalget i 2015 gikk betydelig tilbake, til en oppslutning på 24,1 prosent,

Partiledere[rediger | rediger kilde]

Valgresultater ved parlamentsvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]