Platforma Obywatelska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Platforma Obywatelska
Civic Platform basic logo.svg
Stiftet24. januar 2001
LandPolen
HovedkontorWarszawa
StyrelederBorys Budka (26. januar 2020; 3. juli 2021)
Medlem avDet europeiske folkepartiRediger på Wikidata
IdeologiLiberalkonservatisme, kristendemokrati
Medlemmer17 000 (2015)
Nettstedhttp://www.platforma.org (polsk)
ErstatterAkcja Wyborcza Solidarność

Platforma Obywatelska (PO) (norsk: «Borgerplattformen») er et kristendemokratisk og liberal-konservativt politisk parti i Polen.

Det ble dannet før parlamentsvalget i 2001 av Andrzej Olechowski, Maciej Płażyński og Donald Tusk, som en sammenslutning av økonomisk liberale og konservative krefter med røtter i Solidaritet. Det har avgrenset seg fra den kirkelige, katolsk-nasjonalistiske høyresiden, og er et parti med en klar pro-europeisk profil. Partiet står dermed for en mindre nasjonalistisk og konfronterende linje i forhold til Polens naboland enn Kaczynski-regjeringen gjorde.

Bakgrunnen for dannelsen av partiet var at den tidligere utenriks- og finansministeren, den da partiløse Andrzej Olechowski, fikk overraskende stor oppslutning ved presidentvalget i 2000, etter å ha foreslått privatisering av offentlige tjenester, forenkling av regelverket for næringsdrivende og flat skatt. Borgerplattformen er pragmatisk og kan samarbeide med både den klerikalnasjonale delen av høyresida og de teknokratiske strømningene som dominerer det sosialdemokratiske venstre.

Ved valget i 2001 ble det nest største parti. Det var i opposisjon inntil parlamentsvalget i 2007, da partiet gjorde et brakvalg med 41,51 prosent av stemmene. Etter dette valget ble partileder Donald Tusk ny statsminister, og satt som statsminister fram til han i 2014 ble valgt som ny president for Det europeiske råd. Han ble etterfulgt som statsminister av Ewa Kopacz, som satt fram til partiet i parlamentsvalget i 2015 gikk betydelig tilbake, til en oppslutning på 24,1 prosent,

Partiledere[rediger | rediger kilde]

Valgresultater ved parlamentsvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]