Tugt- og Børnehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tugt- og Børnehuset i Philip de Langes utforming på Christianshavns torv sees her til venstre på et stikk fra 1700-tallet.
Kvinner på tur i Kvinnefengslet

Tugt- og Børnehuset var et oppdragelseshjem for foreldreløse barn på Christianshavns torvChristianshavn i København, grunnlagt av Christian IV i 1605. Ettersom tiden gikk, ble hjemmet også brukt som en straffeanstalt for voksne, kjent som Kvindefængslet på Christianshavn.

Hjemløse barn ble bragt hit og opplært innenfor et bestemt håndverk. Halvparten av alle de anbrakte barna døde av sykdommer, mens 20% av dem flyktet. Svært få forlot hjemmet til fordel for et arbeid i det øvrige samfunn. Anstalten produserte tekstiler til militærets uniformer, og det kan diskuteres om det reelt sett var tale om tvangsarbeide for kongen.

En helt ny monumental bygning i barokkstil til anstalten ble oppført i perioden 173941 ved Philip de Lange. Fra 1742 ble anstalten utvidet med et «rasphus» hvor noen av de farligste mannlige forbrytere fra hele landet ble satt inn på straffearbeide. Fangene raspet farge av fargetre til bruk i maling, en usunn og skitten beskjeftigelse.

Forfatteren og samfunnsrefseren Niels Ditlev Riegels besøkte stedet i 1787. Senere beskrev han de utrivelige forholdene i sitt anonymt utgitte tidsskrift Maanedsskriftet Kiøbenhavns Skilderie. Han fremsatte også en plan for en reform av stedets økonomi, som imidlertid ikke blev fulgt opp av administrasjonen.[1]

I 1790 endret institusjonen navn til Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn og fikk mer karakter av et egentlig fengsel. Tyven som stjal Gallehus-hornene, Niels Heidenreich var innsatt her. I 1817 fant et voldsomt fangeopprør sted.

Fra 1870 ble bygningen til Christianshavns Straffeanstalt, bedre kjent som Kvindefængslet på Christianshavn. En ny fengselsbygning i tidens rundbuestil ble oppført 186164 efter tegninger av N.S. Nebelong.

Bygningen ble revet i 1928 i forbindelse med utvidelsen av Torvegade. På tomten ble det karakteristiske gule og hvite Lagkagehus oppført ved Edvard Thomsen. Det tidligere Børnehustorv heter nå Christianshavns torv, men Børnehusbroen over Christianshavns Kanal vitner fremdeles om anstalten.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maanedsskriftet Kiøbenhavns Skilderie, no. 7-12, 1787. Artikkelen om Børnehuset og avhørsakter vedr.innsatte på stedet fra 1779 er gjenopptrykt i Miraklernes tid og andre fortællinger om livet i 1700-tallets København – Historiske Meddelelser om København 2007-2008 100/101. årgang, s. 204-235

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]