PGS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Petroleum Geo-Services)
Hopp til navigering Hopp til søk
PGS
PGS LOGO.png
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer916 235 291
BransjeOljeindustri, oljeleting
Etablert1991
Datterselskap Petroleum Geo-Services (United Kingdom)Rediger på Wikidata
Hovedkontor Lilleakerveien, BærumRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er)Geofysikk
Styreleder Francis Gugen[1]
Adm. dir. Jon Erik Reinhardsen[2]
Nettsted Offisielt nettsted

PGS ASA (OSE: PGS) er et geofysisk selskap som leverer geofysiske- og reservoartjenester over hele verden, inkludert innsamling, behandling og fortolkning av seismikk- og elektromagnetikkdata og feltevaluering. Selskapet ble etablert i 1991 og notert på Oslo Børs i august 1992.

Seismikk er en teknologi der man bruker kunnskap om geologi og matematikk for å lage tredimensjonale datamodeller som viser hvordan fjellformasjonene ser ut under havbunnen. Dette gjøres ved at et enormt nettverk av lange kabler fylt med avanserte lytte-teknologi slepes etter spesialbygde seismikkskip. Kablene, som også blir kalt streamere, kan dekke et område på over 10 kvadratkilometer. Skipet må være sterk og stødig. Fra skipet sendes det cirka hvert tiende sekund ut lydbølger som sendes ned i havbunne beveger seg langs kablene. Ekkoet fra lydbølgene treffer ulike bergarter på havbunnen før de fanges opp igjen av sensorer på kablene og sendes videre til skipet. Her lagres signalene  før de sendes videre til land for bearbeiding.

PGS er ledende innen utvikling av seismisk innsamling med mange streamere.[trenger referanse] Selskapet leverer høyoppløselig data med bruk av 3D-seismikk (HD 3D), 2D-seismikk, og elektromagnetikk. PGS er fokusert på marin geofysikk (selskapets onshore-virksomhet ble solgt i 2010).

Selskapets CEO er Rune Olav Pedersen og styret ledes av Walter Qvam.

PGS opererer i dag på verdensbasis:

  • 4-8 seismikkskip, flåten justeres etter sesongbehov.

Hovedkontoret er på Lilleaker i Oslo. I tillegg har selskapet kontorer i mange land, med større kontorer i London og Houston.

Se også[rediger | rediger kilde]

Markedsverdi[rediger | rediger kilde]

PGS hadde per 11.08.2014 en markedsverdi på ca 11.1 milliarder kroner.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]