Pardosa amentata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pardosa amentata
Pardosa amentata, hunnen   Foto: OhWeh
Pardosa amentata, hunnen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pardosa amentata
(Clerck, 1757)
Norsk(e) navn:
Hører til: Pardosa
ulveedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?

Pardosa amentata er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pardosa amentata er utbredt i Europa. Den er en av de vanligste ulveedderkoppene og finnes i hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pardosa amentata er brun eller brunsvart, med litt svake lysere eller mørkere flekker. På forkroppen har den en lysere midtlinje, denne er bredest like bak øynene, den smalner både framover og bakover. Hannen er både mindre og mer kontrastrikt farget enn hunnen. Som voksne (imago) er hunnen opptil 8 mm, mens hannen er opptil 6,5 mm lang (kroppens lengde).

Mange av artene i slekten Pardosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Pardosa amentata finnes både på tørr skogbunn og på fuktige steder, som myrområder. Den kan også observeres løpende på vannoverflaten i mindre dammer. Den kan enkelte ganger opptre i ganske store mengder. Voksne (imago) kjønnsmodne hanner og hunner finnes fra tidlig på våren. Hannene dør innen midtsommer, mens hunnene lever lengre, helt til tidlig på høsten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Pardosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]