Tyssefaldene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Senjaneset transformatorstasjon (1967) ved administrasjonsbygget til Tyssefaldene.

AS Tyssefaldene eller Aktieselskabet Tyssefaldene er et kraftselskap som produserer, distribuerer, overfører og omsetter elektrisk kraft. Tyssefaldene leverer konsesjonskraft til Odda kommune, Ullensvang Herad og Hordaland fylkeskommune.

Snittproduksjonen de siste 20 år (1986 – 2005) var 2206 GWh. Høyeste produksjon hadde Tyssefaldene i år 2000 med 2892 GWh. Selskapet hadde i 2008 en omsetning på 616,2 mill. kroner, driftsresultat på 11,5 og årsresultat på 8,6 mill. kroner. Tyssefaldene eies av DNN Industrier AS 40% og Statkraft 60%. Selskapet har i dag 13 ansatte og administrerende direktør er Karstein Bremnes.

Kraftverk[rediger | rediger kilde]

Tyssefaldene samarbeider med Odda Energi i selskapet Hardangerkraft om å bygge og drifte nye småkraftverk. I tillegg har selskapet de siste årene satset på bredbåndsutbygging og IKT-drift gjennom selskapet Hardangernett. Selskapet eier også Tyssedal Hotell.

Historie[rediger | rediger kilde]

20. april 1906 ble Aktieselskabet Tyssefaldene stiftet på ingeniør Sam Eydes kontor i Kristiania. Grunnlaget for kraftutbyggingen i Tyssedal var de vannrike fossefallene fra det nære fjellplatået på Hardangervidda og etableringen av den kraftkrevende industrien ved fjorden. 15. juni 1906 inngikk Tyssefaldenes avtale om levering av 20000 Hk fra 1. mai 1908 og 30 år fram i tid til The Sun Gas Co. Ltd. og deres karbidfabrikk i Odda. Etter en bitter intern strid i Den Norske Turistforeningen (DNT) fikk A/S Tyssefaldene kjøpt fallrettighetene for Skjeggedalsfossen og Tyssestrengene. I 1967 ble Tysso II kraftverk åpnet og kraftproduksjonen, sammen med tilknyttingen til sentralnettet, ga grunnlag for økt produksjon ved Odda Smelteverk og byggingen av «ovn 3», verden største karbidovn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]