Knud Knudsen (fotograf)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knud Knudsen
Født3. jan. 1832[1][2]Rediger på Wikidata
Odda
Død21. mai 1915Rediger på Wikidata (83 år)
Bergen
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

«Parti af en Markedsplads i Nordland. (Stokmarknæs),»
«Indhøstning af Korn i Norge.» SjøholtSunnmøre.

Knud Knudsen (født 3. januar 1832 i Odda, død 21. mai 1915) var en norsk fotograf. Han regnes som en av Norges betydeligste landskapsfotografer på 1800-tallet. Knudsen var den første som fotograferte hele Norge systematisk og innen 1898 hadde han en samling på omkring 9000 bilder fra store deler av landet. Han gikk i lære hos Marcus Selmer og ble rundt 1885 utfordret av Axel Lindahl som ledende landskapsfotograf i Norge. Lindahl kopierte noen av Knudsens kjente motiver. Knudsen brukte våtplater til 1882 og disse ga som regel en helt hvit himmel uten detaljer mens røde og grønne farger ble mørkere enn senere typer negativer. Knudsen utnyttet kunstnerisk de dype valørene og de skarpe kontrastene som teknikken resulterte i. Etter overgang til tørrplater tilstrebet han de samme effektene. Knudsens fotografier ble forbilder for malere og fotografer. Andreas Disen malte i 1880 Skjeggedalsfossen nøyaktig etter et fotografi av Knudsen fra 1872. Han var nyskapende i motiver og komposisjon blant annet med dramatisk bruk av is, stein og vann. Han laget særegne komposisjoner som var utypiske i samtiden. Motivene fant han til dels på sin egen gård Tokheim og nærområdet i Odda. Bildetitlene var nøkterne og beskrivende slik det var vanlig på den tiden. Knudsens behersket kunstmalernes bruk av klassisk perspektiv for å skape dybde i bildet. Han brukte blant annet mørke, bratte fjellvegger som markerte bildet på den ene siden som en kulisse og nesten naken lys vannflate med lysere fjell bak med en enkel, liten robåt plassert et sted i bildet. Lindahl og den britiske fotografen William Dobsom Valentine brukte litt senere samme komposisjon i fotografier fra Geirangerfjorden, Nærøyfjorden og Odda.[3]

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Knud Knudsen åpnet sitt fotoatelier i Strandgaten i Bergen i november 1864 og slo seg opp som portrettfotograf. Fotovirksomheten rettet seg snart inn mot turistmarkedet, og han fulgte mange av de store turistrutene og dokumenterte hoteller og severdigheter.

Reisevirksomheten førte ham på kryss og tvers i Norge, fra de sørlige breddegrader helt til Finnmark. Han fotograferte alt fra Ole Bull til seterjenter i Telemark og samer i nord. Knudsen utviklet sitt eget kunstneriske uttrykk og mange bilder er svært estetisk fotografert.

Fotosamling[rediger | rediger kilde]

Samlingen etter Knud Knudsen består av 13500 glassnegativer og omkring 20000 originale papirbilder på albuminpapir. Den er tilgjengelig på nettet hos Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Knud Knudsens arkiv ble i 2012 valgt inn som del av Norges dokumentarv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Walker Art Center, Friedman, Martin: The Frozen Image. Scandinavian photography. 1982
  • Naomi Rosenblum: A World History of Photography. 1984
  • Å.Digranes, S.Greve og O.Reiakvam:Det norske bildet. Knud Knudsens fotografier 1864–1900 1988
  • N.Morgenstern: Fotograf Knud Knudsen. Bilder fra en nylig oppdaget samling. 1989
  • O.Reiakvam, Bilderøyndom, røyndomsbilde: fotografi som kulturelle tidsuttrykk 1997
  • Heimatmuseum Reutlingen: Reise nach Reutlingen 1862. Stereoskopbilder des nerwegischen fotograafen Knud Knudsen. 1997
  • Roger Erlandsen: Pas nu paa!: Nu tar jeg fra Huldet! Om fotografiets første hundre år i Norge – 1839-1940 2000
  • Larsen, Peter og Lien, Sigrid: Norsk Fotohistorie. Fra daguerrotypi til digitalisering. 2007
  • Ekeberg, Jonas og Østgaard Lund, Harald (red): 80 millioner bilder. Norsk Kulturhistorisk fotografi 1855 – 2005. 2008

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]