Konstabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skulder-distinksjon for politibetjent 1, tidligere kalt politikonstabel

Konstabel er en yrkestittel som særlig er knyttet til politiet, men som historisk også finnes som en militær embetstittel i enkelte land.

Konstabel var tidligere laveste rang for norske politimenn og ble også brukt i brannvesenet. For å skille mellom politi- og brannvesen blir også betegnelsene politikonstabel og brannkonstabel brukt. I Norge har politikonstabel blitt erstattet av graden politibetjent 1, men tittelen brannkonstabel fortsatt brukes i brannvesenet i mange kommuner.

Graden konstabel ble før 1930 brukt om vervede, menige mannskaper i Marinen. Senere ble graden brukt for mannskaper i Sjømilitære korps, siden for befalselever ved korpset.[1]

Konstabel er laveste rang for tjenestemenn i Storbritannias politi og de fleste land i Samveldet av nasjoner. I Finland er den laveste rangen konstaapeli.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ordet kommer fra latin comes stabuli, «stallmester», og den opprinnelige betydningen av ordet i middelalderen var en person som voktet sin herres hester. I noen land utviklet dette seg til en høy militær rang, opprinnelig for en person som hadde ansvaret for kongens hester. Blant slike titler finner man:

Den som hadde ansvaret for forsvaret av et slott kunne også kalles konstabel, og selv i dag finnes den seremonielle tittelen konstabel av Tower of London.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Konstabel, Store norske leksikon