Mario

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mario
Rollefigur i Mario-serien
KjønnMann
FamilieLuigi (bror)
Bursdag i året11. oktober
ØyenfargeBlå
Hårfargebrunt hår
StatsborgerskapMushroom Kingdom og USA
SkuespillerLou Albano (en, gjelder for verket: The Super Mario Bros. Super Show!)
Bob Hoskins (en, gjelder for verket: Super Mario Bros.)
Stemme
13 oppføringer
Charles Martinet (19902023)
Marc Graue (en, gjelder for verket: Hotel Mario)
Tōru Furuya (19861992) (ja)
Lou Albano (en, gjelder for verket: The Super Mario Bros. Super Show!)
Peter Cullen (en, gjelder for verket: Saturday Supercade)
Henry Corden (en, gjelder for verket: Ice Capades)
Walker Boone (en, gjelder for verket: The Adventures of Super Mario Bros. 3, Super Mario World)
Chris Pratt (en, gjelder for verket: Super Mario Bros. filmen)
Takeshi Aono (19921993) (ja)
Nozomu Sasaki (ja, gjelder for verket: Super Mario Bros. Special)
Kōsei Tomita (ja, gjelder for verket: Super Mario Bros.)
Ivan Labanda (ca, gjelder for verket: Super Mario Bros. filmen)[1]
Kevin Afghani (2023–) (gjelder for verket: Super Mario Bros. Wonder)[2]
Skapt avShigeru Miyamoto
Designet avShigeru Miyamoto
Yōichi Kotabe
Shigefumi Hino
In-universe-informasjon
Super Mario universe
Nettstedmario.nintendo.com (en)

Mario (マリオ) er en videospillfigur skapt av Shigeru Miyamoto for Nintendo. Han dukket først opp i Donkey Kong, hvor hans offisielle navn var Jumpman. Mario var opprinnelig avbildet med todimensjonelle strukturer, men i senere spill er han en tredimensjonal, polygonal figur. På grunn av den vanlige henvisningen til at han og den yngre broren hans Luigi blir kalt «Mario Brothers» (norsk: Mariobrødrene), i tillegg til at Luigi har blitt referert til som Luigi Mario, har det blitt spekulert i at hans fulle navn er Mario Mario. Mario ble i 2011 kåret til tidenes beste spillfigur i en undersøkelse gjennomført for Guinness rekordbok: Gamer's Edition.[3]

Mario fremstilles oftest som en kort og lubben italiensk rørlegger bosatt i Mushroom Kingdom (norsk: Soppriket), hvor han anses som en helt blant innbyggerne. Han er best kjent for stadig å forpurre den onde Bowsers planer, som i de fleste tilfeller innebærer å kidnappe Prinsesse Peach og ta over makten i Mushroom Kingdom. Mario er også godt kjent for hans modige personlighet, entusiastiske holdning og uventede smidighet. Mario samarbeider ofte med broren Luigi, og har et nært forhold til Prinsesse Peach som han ved flere anledninger har reddet. Mario har også en ond dobbeltgjenger ved navn Wario.

Som Nintendos maskot er Mario en av de lettest gjenkjennelige figurene i videospillhistorien, og hans visuelle fremtoning assosieres sterkt med videospill. Mario har vært med i over 200 spill, hvorav flere storselgere. Foruten plattformspillene som han tradisjonelt knyttes til, har Mario også opptrådt i videospill tilhørende andre sjangre. Blant disse kan nevnes Mario Kart-serien, flere av Nintendos arkadesportsspill (eks. Mario Tennis- og Mario Golf-seriene) og en rekke Mario-rollespill (RPG-er) (blant annet Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, Paper Mario-serien, Mario & Luigi: Superstar Saga og oppfølgeren Mario & Luigi: Partners in Time). Ved siden av de originale spillene, TV-serier, film og tegneserieblader, har Mario også gitt opphav til en rekke andre produkter.

Opptredener[rediger | rediger kilde]

I videospill[rediger | rediger kilde]

Marios første rolle var som helten i Donkey Kong fra 1981. I Japan var han bare kjent som «Jumpman». Spillet var så vellykket at han fikk hovedrollen sammen med sin høyere, yngre bror Luigi i spin-off-en, Mario Bros., som inkluderte en simultan tospillermodus. I Donkey Kong Junior var han en skurk, og i sluttscenen ble han beseiret. Hans neste opptreden var i Super Mario Bros. for den vellykkede konsollen Nintendo Entertainment System (NES). Super Mario Bros. solgte over 40 millioner kopier og ble det best selgende videospillet noensinne. Spillet har siden vært på mange andre forskjellige Nintendo-konsoller. Tilsammen har Mario-spill solgt omtrent 281 millioner kopier over hele verden. Super Mario Bros. 3 holder rekorden for flest solgte kopier, med 18 millioner kopier solgt. Mario og vennene hans opptrådte også i noen av de senere Game & Watch-spillene. I 1996 hadde Mario hovedrollen i det tredimensjonelle Nintendo 64-spillet Super Mario 64. Spillet ble vurdert av mange som det beste videospillet noensinne. så er det mariospillene til GameCube. deriblant har vi 3Dspillet Super Mario Sunshine, Mario Golf, Mario Tennis, Mario Fotball, og dansespillet Dance Dance Revolution Mario Mix.. Mario har utforsket nesten alle videospillsjangre. Ved siden av plattformspill, har den modige rørleggeren også vært med i puslespill, bilspill, sportsspill, slåss-spill, rollespill, undervisningsspill og mange flere. Mario-spill til Nintendo Wii inkluderer følgende: Super Smash Bros. Brawl, Mario Kart Wii, Super Mario Galaxy,New Super Mario Bros Wii, Super Mario Galaxy 2, Mario and Sonic at the olympic winter games. Til konsollen Wii U er det Super Smash Bros., New Super Mario Bros. U, Super Luigi Bros. og Super Mario 3D World.

Opptredener ved siden av Nintendo-konsoller[rediger | rediger kilde]

Nintendo holder opphavsretten til Mario i mange nasjoner og beholdt disse rettighetene for deres egen bruk med få utelatelser. Likevel opptrådte Mario i noen få utdannings PC-spill i USA, som for eksempel Mario Teaches Typing. Philips lagde flere spill, som for eksempel Hotel Mario, med Nintendo-figurer for deres CD-i. Mario Is Missing!, enda et PC-spill, ble senere tilgjengelig til NES og Super NES.

Karakteristikker[rediger | rediger kilde]

Mario er en rørlegger motivert av en rettsbevissthet, selv om han til tider har blitt beskrevet som en doktor og en rekke andre profesjoner. Han startet med ferdigheten å hoppe høyt, og fikk flere ferdigheter, som for eksempel å kaste ildkuler og evnen til å fly, i påfølgende spill. Han ble også til forskjellige spillbare versjoner, inkludert «Frog suit Mario», «Tanooki suit Mario» og «Metal Mario», gjennom bruk av power-ups. I eventyrspill har Mario brukt forskjellige teknikker for å beseire fiender og løse mysterier i sine spill. Marios utseende har forandret seg opp gjennom årene. Mario fikk de spesielle hoppe-evnene sine en dag han skulle fikse et rør på slottet i Mushroom Kingdom. Som belønning fikk Mario og Luigi lov til å se seg rundt i slottet. Der lå en eldgammel sopp med utrolige krefter. Og storspisere tar gjerne det som ingen har tatt noe av. Mario har gjennom tidene fått nye egenskaper som høydehopp, spinning, kraftige hammerslag og mange andre unike egenskaper.

Mario på TV[rediger | rediger kilde]

Mario var med i den animerte TV-serien The Super Mario Bros. Super Show!, hvor tidligere World Wrestling Federation-manager «Captain» Lou Albano spilte rollen som Mario. Serien ble sendt på Fox Kids.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.eldoblatge.com, besøkt 22. april 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gamer.no, verkets språk bokmål, www.gamer.no, besøkt 14. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Thomas East (16. februar 2011). «Mario is the best videogame character of all time». Official Nintendo Magazine (engelsk). Arkivert fra originalen 18. februar 2011. Besøkt 28. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]