Shigeru Miyamoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shigeru Miyamoto
Født16. nov. 1952[1][2]Rediger på Wikidata (71 år)
Sonobe
BeskjeftigelseDesigner, spillutvikler, videospillprodusent, manusforfatter, informatiker, videospillutvikler, fjernsynsprodusent, videokunstner, videospilldesigner, spilldesigner Rediger på Wikidata
Utdannet vedanazawa Bijutsu Kōgei Daigaku
EktefelleYasuko Miyamoto
NasjonalitetJapan[3]
Utmerkelser
11 oppføringer
Ridder av Ordre des Arts et des Lettres (2006)[4]
Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora (2012)[5]
BAFTA Academy Fellowship Award (2010)
Japan Inter-Design Prize (1990)
AMD Award - Best Producer/Director (1997)
The Jim Henson Celebration Honor (2008)
Digital Content Expo Asiagraph Award Tsumugi Prize (2009)
CEDEC Awards - Special Award (2008)
Japan Game Awards Minister of Economy, Trade and Industry Award (2008)[6]
Game Developers Choice Award - Lifetime Achievement (2007)[7]
Fyrstinnen av Asturias-prisene
Signatur
Shigeru Miyamotos signatur

Shigeru Miyamoto (宮本 茂 Miyamoto Shigeru) (født 16. november 1952) er en japansk spilldesigner som er skaperen av spillseriene Donkey Kong, Mario, Pikmin og The Legend of Zelda for Nintendo. Han er en av verdens mest kjente spilldesignere, og kalles faren av moderne videospill.

Han begynte å jobbe for Nintendo (som var et leke/kortspill-firma) i 1980 hvor han fikk oppdraget å designe et av deres første arkadespill. Resultatet ble Donkey Kong, som var en stor suksess, og spillets hovedfigur, Jumpman, som senere fikk navnet Mario, ble Nintendos «maskot». Miyamoto ble raskt Nintendos stjerneprodusent og lagde mange store titler for firmaet.

Shigeru Miyamoto har to barn med sin kone, Yasuko Miyamoto, som var General Manager for Nintendo i Japan i 1977. Selv om begge foreldrene har jobbet for Nintendo har ikke noen av barna vist noen interesse for å gjøre som foreldrene.

For tiden er Miyamoto Director og General Manager for Nintendo Entertainment Analysis and Development (EAD).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Shigeru Miyamoto ble født i Sonobe (nå Nantan), Kyoto, Japan. Som ung gutt elsket Miyamoto å tegne, male, og utforske landskapet rundt hjemmet sitt. I 1977 ble han designer, og klarte å arrangere et møte med Hiroshi Yamauchi, som var en venn av hans far og lederen av Nintendo i Japan. Yamauchi ansatte Miyamoto som staff artist.

I 1980 så Nintendo of America etter muligheter for å bli med i det voksende arkademarkedet. Etter en stor flopp med spillet Radar Scope var Nintendo of America desperate etter et bra spill. Hiroshi Yamauchi ga Miyamoto (som var den eneste personen ledig) oppgaven med å lage et spill som måtte gi firmaet suksess.

Etter å ha oppsøkt noen av firmaets ingeniører (Miyamoto hadde ingen tidligere erfaring i programmering), laget han musikken selv på et lite keyboard, og Donkey Kong ble til. Brikkene som inneholdt det nye spillet ble sendt til USA og Nintendos ansatte jobbet så fort de kunne med å konvertere maskinene som inneholdt Radar Scope til Donkey Kong. Det var flaks for Nintendo at de hadde så mange maskiner klare, fordi Donkey Kong ble en stor suksess, og ikke bare reddet den firmaet, men det var også starten på en karakter som mer enn noen andre vil identifiseres med Nintendo.

Miyamoto er som oftest oppført som produsent i Mario-spillene, men det er noen unntak, som for eksempel Super Mario Land-serien til Game Boy, som han ikke hadde noe å gjøre med.

I 2012 ble Miyamoto tildelt Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora.[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Shigeru_Miyamoto[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «マリオの生みの親・宮本茂氏、60歳の誕生日を迎える», verkets språk japansk, utgitt 16. november 2012, besøkt 19. september 2015, «1952年11月16日生まれの宮本茂氏は、1977年に任天堂に入社»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ RKD kunstner-ID 268592, rkd.nl, besøkt 9. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.ouest-france.fr, besøkt 14. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.fpa.es[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ awards.cesa.or.jp[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.gamechoiceawards.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Shigeru Miyamoto, Prince of Asturias Award for Communication and Humanities», Prince of Asturias Awards, 23. mai 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]