Shigeru Miyamoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shigeru Miyamoto
Shigeru Miyamoto GDC 2007.jpg
Født 16. november 1952
Q3490674
Ektefelle Yasuko Miyamoto
Utdannelse Q276599
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Chevalier des Arts et des Lettres‎, Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora, BAFTA Academy Fellowship Award
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Shigeru Miyamoto (宮本 茂 Miyamoto Shigeru) (født 16. november 1952) er en japansk spilldesigner og er skaperen av spillseriene Donkey Kong, Mario, Pikmin og The Legend of Zelda for Nintendo. Han er en av verdens mest kjente spilldesignere og kalles faren av moderne videospill.

Han begynte å jobbe for Nintendo (som var leke/kortspill-firma) i 1980 hvor han fikk oppdraget å designe et av deres første arkadespill. Resultatet ble Donkey Kong som var en stor suksess og spillets hovedfigur, Jumpman, som senere fikk navnet Mario, ble Nintendos «maskot». Miyamoto ble raskt Nintendos stjerneprodusent og lagde mange store titler for firmaet.

Shigeru Miyamoto har to barn med hans kone, Yasuko Miyamoto, som var General Manager for Nintendo i Japan i 1977. Selv om begge foreldrene har jobbet for Nintendo har ikke noen av barna vist noen interesse for å gjøre som foreldrene.

For tiden er Miyamoto Director og General Manager for Nintendo Entertainment Analysis and Development (EAD).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Shigeru Miyamoto ble født i Sonobe (nå Nantan), Kyoto, Japan. Som en ung gutt elsket Miyamoto å tegne, male, og utforske landskapet rundt hjemmet sitt. I 1977 ble han designer og klarte å arrangere et møte med Hiroshi Yamauchi som var en venn av hans far og lederen av Nintendo i Japan. Yamauchi ansatte Miyamoto som staff artist.

I 1980 så Nintendo of America etter muligheter for å bli med i det voksende arkademarkedet. Etter en stor flopp med spillet Radar Scope var Nintendo of America desperate etter et bra spill. Hiroshi Yamauchi ga Miyamoto (som var den eneste personen ledig) oppgaven med å lage et spill som måtte gi firmaet suksess. Nintendos skjebne var i Miyamotos hender.

Etter å ha oppsøkt noen av firmaets ingeniører (Miyamoto hadde ingen tidligere erfaring i programmering), og laget musikken selv på et lite keyboard, Donkey Kong ble til. Brikkene som inneholdt det nye spillet ble sendt til USA og Nintendos ansatte jobbet så fort de kunne med å konvertere maskinene som inneholdt Radar Scope til Donkey Kong. Det var flaks for Nintendo at de hadde så mange maskinerer klare, fordi Donkey Kong ble en stor suksess, og ikke bare reddet den firmaet med det var også starten på en karakter som mer enn noen andre vil identifiseres med Nintendo.

Miyamoto er som oftest listet som produsent i Mario-spillene, men det er noen unntak som for eksempel Super Mario Land-serien til Game Boy, som han ikke hadde noe å gjøre med.

I 2012 ble Miyamoto tildelt Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Shigeru Miyamoto, Prince of Asturias Award for Communication and Humanities», Prince of Asturias Awards, 23. mai 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]