Super Mario Bros.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Super Mario Bros.
UtviklerNintendo R&D4
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
RegissørShigeru Miyamoto
DesignerShigeru Miyamoto
KomponistKoji Kondo
PlattformNES, Super NES, Game Boy Color, Game Boy Advance, Wii
UtgivelseJP 13. september 1985
NA 18. oktober 1985
EU 15. mai 1987
SjangerPlattform
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseESRB: E (Everyone)
Del av serien Super Mario

Super Mario Bros. er et plattformspill utviklet og utgitt av Nintendo til Nintendo Entertainment System i 1985. Mario, Prinsesse Toadstool, Bowser og andre figurer dukket for første gang opp i dette spillet. Super Mario Bros. har blitt anerkjent som et av de første sideskrollende plattformspillene av sitt slag. Spillet presenterte enorme verdener som har forandret hvordan videospill ble laget, spilt og opplevd.[1]

Spillet ble regissert av Shigeru Miyamoto som skapte Mario-figuren. Han laget også flere andre berømte Nintendotitler som Donkey Kong, The Legend of Zelda, F-Zero og Star Fox. Den berømte musikken som det klassiske Mario-temaet ble komponert av Koji Kondo.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spilleren tar på seg rollen som Mario, eller hvis man er andrespiller, Marios bror Luigi. Hovedmålet er komme seg gjennom Mushroom Kingdom, ødelegge Bowsers styrker og redde Prinsesse Toadstool.[1]

Marios hovedangrep er ganske enkelt å hoppe opp på sine fiender, noe som dreper soppforræderne, Goombaer og sender skilpaddesoldatene kjent som Koopa Troopaer inn i skallene sine. Mario kan så sparke disse skallene på andre fiender. Dette gjør ende på dem, men kan også slå tilbake ved å sprette tilbake og treffe Mario. Hvis man hopper på flere fiender etter hverandre, eller sparker et skall inn i fiender slik at de blir sendt avgårde etter tur, dobler man poengene man får ved hver fiende som dør.

Til å hjelpe seg i sitt eventyr finnes det flere power-ups, som Super Mushroom, noe som kan forvandle Mario til Super Mario, og dobler hans størrelse; Fire Flower, som forvandler Mario til Fiery Mario, der han har evnen til å kaste ildkuler (men bare hvis han først er Super Mario); Starman som gjør ham midlertidig usårbar, og ekstralivssoppen som gir han et ekstra liv.

Hvis Mario blir truffet av en fiende som Super Mario eller Fire Mario, blir han forvandlet tilbake til vanlig Mario og spillet fortsetter. Men hvis han derimot blir truffet som vanlig Mario, faller ned et hull (uansett som hvem), eller tiden renner ut, mister han et liv og må begynne på nytt. Enten fra begynnelsen av brettet eller et visst punkt som han må ha passert før han dør, cirka halvveis gjennom brettet.

Spillet består av åtte verdener med fire under-verdener, eller brett, hver. Den første under-verdenen er over jorda, mens den andre er under jorda (og noen ganger i vann), den tredje er som oftest et himmelbrett (hvis ikke er den over bakkenivå som den første underverdenen), og den fjerde foregår i et slott. Ved slutten av hvert slottbrett må Mario kjempe mot Bowser på en bro som går over et basseng med lava.

Den tredje og sjette verdenen foregår på natta, andre alle verdenene foregår på dagen.

Etter at man har klart seg gjennom spillet får man valget om å starte spillet på nytt igjen i Hard Mode der alle Goombaene er byttet ut med Buzzy Beetles (Koopa Troopa-lignende fiender som ikke kan bli drept av ildkuler), og der alle fiender beveger seg raskere.

Spillets popularitet[rediger | rediger kilde]

Spillet solgte rundt 40 millioner eksemplarer bare i Nord-Amerika.[1][2] Spillets popularitet førte til slutt dusinvis av etterfølgere og avledere;[1] det finnes tre direkte etterfølgere til dette spillet på NES plattformen: Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros.: The Lost Levels (japansk, kalles Super Mario Bros. 2), og Super Mario Bros. 3. Et spill med åpen kildekode SuperTux, inspirert av Super Mario-serien, inneholder Linuxmaskoten Tux, som løper over brett med Antarktistema for å redde sin kjære. Spillet Great Giana Sisters måtte trekkes fra markedet på grunn av likheten med Super Mario Bros.

Forbedring av spillet[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble Super Mario Bros. sluppet med forbedret grafikk på Super Nintendo Entertainment System henholdsvis for Super Mario Collection og Super Mario All-Stars.[trenger referanse] Det ble senere sluppet med nye egenskaper (men ikke forbedret grafikk) for Game Boy Color som Super Mario Bros. Deluxe. Tidlig i 2004 slapp Nintendo spillet for Game Boy Advance i Japan som en del av deres Famicom Minis-samling, og i USA som en del av Classic NES Series (NES Classics). I motsetning til forrige utgivelser inneholdt disse versjonene ingen oppdatering av grafikken.[trenger referanse] Forskjeller mellom disse og originalen er at skjermbildene ser noe sammenklemt ut på grunn av den mindre GBA-skjermen, og at poengsummene er lagret på kassetten.[trenger referanse] I tillegg kan man spille flere sammen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Super Mario Bros. for Arcade (1986) - MobyGames». MobyGames. Besøkt 14. juni 2017. 
  2. ^ Plunkett, Luke. «How Many Games Has Mario Sold?». Kotaku (engelsk). Besøkt 14. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
Wikibøker Wikibøker: Super Mario Bros. – bøker